Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν σε Ειδομένη και Πειραιά, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από πλευράς της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωνε ότι «το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς, σας το λέω με σιγουριά», ωστόσο οι γιορτινές ημέρες περάσαν και στον Πειραιά παραμένουν ακόμα, σύμφωνα πάντα με την καθημερινή καταγραφή του συντονιστικού, πάνω από 2.000 άτομα. 

Παράλληλα στην Ειδομένη εξακολουθεί πάνω κάτω το ίδιο σκηνικό: Πάνω από 10.000 άτομα βρίσκονται στο camp, ενώ αρκετές εκατοντάδες υπάρχουν ακόμα σε σκηνές τριγύρω.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας κ. Γκουντενούδη, «ακόμα περιμένουμε για να εκκενωθεί ο χώρος, που παρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμα παραμένει γεμάτος. Σήμερα έφυγε ακόμα ένα λεωφορείο, ενώ έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν 4.000 στη Βόρεια Ελλάδα που σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμες για πρόσφυγες από την Ειδομένη

Ο κ. Γκουντενούδης σημειώνει ότι προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα στον καταυλισμό, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι μεταφορές των προσφύγων γίνεται εξαιρετικά αργά, τόσο που δεν προβλέπεται να αδειάσει τελείως μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος:

Εμείς θέλουμε να μην υπάρχει πλέον καταυλισμός στην Ειδομένη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε. 

Την ίδια στιγμή, από το συντονιστικό του Γραφείου για το προσφυγικό διαμηνύουν ότι προχωρά σταδιακά η εκκένωση των δύο χώρων, με προτεραιότητα στον Πειραιά, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Ειδομένη.

Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο «δεν είχε ειπωθεί ποτέ ότι θα αδειάσει τελείως ο Πειραιάς μέχρι το Πάσχα. Αυτό που είχε ειπωθεί ήταν ότι μέχρι το Πάσχα θα είναι λειτουργικός ο Πειραιάς για τους ταξιδιώτες και τα κρουαζιερόπλοια, όπως και έγινε''. 

Το συντονιστικό υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται σταθερά οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων, ενώ ετοιμάζονται καινούριες θέσεις στο Σκαραμαγκά, αλλά και μια τρίτη δομή στον Ελαιώνα προκειμένου να στεγαστούν 700 ακόμα πρόσφυγες

Υπό διαμόρφωσιν είναι, πάντως, και ένα νέο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο να δεχθεί κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες από τον Πειραιά. 

Σήμερα, πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετέφερε την εκτίμησή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι "οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς".