Την εκτίμησή του ότι περίπου 30-40.000 πρόσφυγες, απ’ αυτούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα, θα μείνουν για πολύ καιρό φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον υπουργό στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε, χθες και σήμερα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και κυρίως για την κατάσταση στην Ειδομένη.

«Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς» είπε μεταξύ άλλων –κατά τον Γ. Μπουτάρη- ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας μού είπε ότι στο Καλαί, στη Γαλλία, λειτουργούσε επί επτά χρόνια μια αντίστοιχη Ειδομένη» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός τού είπε πως ότι «πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε -και φαίνεται ότι αυτό γίνεται- ότι θα μείνουν τουλάχιστον 30.000-40.000 από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και πρέπει αυτούς να τους θεωρούμε ότι θα μείνουν για πολύ καιρό».

«Εκείνο που μετράει», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, «είναι να οργανωθούμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, κάτι που είναι και δική μου πεποίθηση».

Απαντώντας σε ερώτηση περί σχεδίου εκκένωσης της Ειδομένης, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι δεν το κουβέντιασε με τον κ. Μουζάλα αλλά τού μετέφερε το αίτημά του να μεταφερθούν σε άλλο χώρο οι πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι.

«Το λιμάνι όταν ξεκίνησε, με την πρώτη 'φουρνιά' από Καβάλα, υποτίθεται ότι θα ήταν για 5-10 μέρες, αλλά έγινε μόνιμη εγκατάσταση» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση και ακατάλληλες συνθήκες» διαβίωσης.