current views are: 7

4 Μαΐου 2016
Δημοσίευση17:36

Μανωλάς: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «βλέπει» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς.

Δημοσίευση 17:36’

Σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «βλέπει» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς.

Σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «βλέπει» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς.

Μιλώντας σήμερα στον Realfm 97,8, με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στις Οινούσσες και το μπαράζ παραβιάσεων, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ ανέφερε πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των ασκήσεων».

 «Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη, επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Θεωρεί ότι έχει την ισχύ, έχει τα μέσα και θέτει συνεχώς από το 1974 και μετά θέματα ελέγχου στο Αιγαίο» τόνισε ο κ. Μανωλάς και πρόσθεσε ότι επειδή οι Τούρκοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την αναθεώρηση των συνθηκών, «έχουν τον πρώτο λόγο για την έναρξη ενός επεισοδίου».

Οι τελευταίες αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι χθες σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την οικονομία,  γίνεται αναφορά στο θέμα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος».

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια τα οποία φέρονται να «βλέπουν» ως πιθανά αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων, με ένα απ’ αυτά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κρίσης ανάλογης με εκείνης των Ιμίων.

Χθες άλλωστε ξεκίνησε τουρκική άσκηση στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Αιγαίο.

Στην περιοχή βρίσκεται  η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και ένα μικρό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Επί δύο ώρες τη Δευτέρα του Πάσχα τουρκικές ακταιωροί έμπαιναν επανειλημμένα στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής και το ελληνικό αλιευτικό «Άγιος Δημήτριος». 


σχετικα αρθρα