Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους κλάδους των εκπαιδευτικών η απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να προχωρήσει στην ''κατάργηση'' στην ουσία του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, χαρακτηρίζοντας τη ''οπισθοδρομική'', με μόνη λογική την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Η απόφαση υπεγράφη την Μεγάλη Τρίτη, θα ισχύσει την επόμενη σχολική χρονιά και προωθεί αλλαγές στην κατανομή του χρόνου σε 6θέσια και άνω δημοτικά σχολεία, με μεταβολές και στο ολοήμερο σχολείο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς πλέον το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στις 13.15, ενώ θα είναι προαιρετικές οι ώρες μέχρι τις 16.00.

Αυτό προκύπτει καθώς πλέον γίνεται απαραίτητη η προσκόμιση βεβαιώσεων εργασίας και από τους δύο γονείς, ενώ για να δημιουργηθεί η τάξη του ολοημέρου χρειάζονται να εγγραφούν 14 παιδιά. 

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους αντιδρούν δυναμικά στην απόφαση, η οποία, μάλιστα, πάρθηκε χωρίς να διατυπώσουν καμία εναλλακτική πρόταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνάντηση που είχαν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα με τον υπουργό μέλη της ΔΟΕ είχαν λάβει την διαβεβαίωση ότι θα έβλεπαν το προσχέδιο της απόφασης για να καταθέσουν τυχόν δικές τους προτάσεις, το είδαν... δημοσιευμένο τη Μεγάλη Τρίτη, ως νόμο του κράτους. 

«Γυρνάμε σε ένα καθεστώς δεκαετίας του 80'» σημειώνει στο newpost ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι εντελώς οπισθοδρομική και δεν προωθεί καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά στόχο έχει μόνο την εξοικονόμηση πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Κικινή:

Στην ουσία προωθείται η κατάργηση του ολοημέρου σχολείου, καθώς στις εποχές που ζούμε πλέον ελάχιστες οικογένειες έχουν δύο εργαζόμενους, ενώ με τις αλλαγές στο πρόγραμμα, πια ο κάθε δάσκαλος μπορεί να διδάσκει... οποιοδήποτε μάθημα.

Τονίζεται, επίσης, ότι το νέο καθεστώς συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ανεργία του κλάδου, καθώς για μια ακόμα φορά δεν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά θα λυθεί το ζήτημα με αναπληρωτές. 

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κινινής, πλέον καταδικάζει και τα παιδιά να λαμβάνουν ''παιδεία δύο ταχυτήτων'', καθώς πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα θα λαμβάνουν μόνο όσοι δύνανται να πληρώσουν ιδιωτικά σχολεία.