Περιπολίες με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες αστυνομικοί στη Ρόδο, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης του νησιού και με έμφαση τη Μεσαιωνική πόλη, η οποία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σκοπός της συγκεκριμένης αστυνομικής δράσης είναι η αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών, όσο και των επισκεπτών του νησιού και κυρίως της Μεσαιωνικής πόλης ενώ επιτυγχάνεται η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό - πρόγραμμα περιπολιών, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι, και αρχικά ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη όπου εφαρμόστηκε με την έναρξη της 80ης Διεθνούς Έκθεσης και πρόσφατα επεκτάθηκε στα Χανιά, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο και τελευταία τη Ρόδο.

Τη συγκεκριμένη δομή στη Ρόδο στελεχώνουν αστυνομικοί – ποδηλάτες που υπάγονται στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ρόδου, γεγονός που αποτυπώνει τη βαρύτητα που αποδίδεται, από την Ελληνική Αστυνομία, στην προστασία του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Οι αστυνομικοί αυτοί έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις αυξημένες απαιτήσεις των νέων καθηκόντων τους, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή (ποδηλάτη) και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, φορητό ασύρματο κ.λπ.).

Βασικές προτεραιότητες των αστυνομικών που στελεχώνουν την νέα αυτή δομή είναι:

  •  η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
  •  η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και
  •  η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης.

Σημειώνεται ότι, η αστυνόμευση με ποδήλατα θα εφαρμόζεται συνεχώς για όλη τη διάρκεια του έτους.