current views are: 5

9 Μαΐου 2016
Δημοσίευση20:40

ΥΠΕΞ: Χωρίς προβλήματα οι θεωρήσεις visa για τους Ρώσους τουρίστες

Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία έκδοσης βίζα στις τρεις προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), σύμφωνα με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Δημοσίευση 20:40’

Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία έκδοσης βίζα στις τρεις προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), σύμφωνα με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία έκδοσης βίζα στις τρεις προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), σύμφωνα με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Με αφορμή σχετική ανακοίνωση του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται πως με τις σημερινές συνθήκες ζήτησης και στελέχωσης των προξενικών αρχών οι θεωρήσεις εκδίδονται εντός 24-48 ωρών σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, ενώ στη Μόσχα όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη έχει δοθεί οδηγία να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των ταξιδιωτών των επόμενων 3-5 ημερών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια ταξιδιού. Επιπλέον, γνωστοποιείται πως ιδιαιτέρως η Μόσχα (στο πλαίσιο του σχεδίου που αναφέρθηκε παραπάνω) ενισχύθηκε με 10 επιπλέον αποσπασμένα στελέχη την Παρασκευή, 6 Μαΐου και με 20 επιπλέον εποχικά στελέχη που παρουσιάζονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Μάλιστα, ως τα τέλη Μαΐου θα υπάρξει, όπως υπογραμμίζεται, περαιτέρω ενίσχυση με προσθήκη περίπου 30 στελεχών ακόμα, ώστε και εκεί ο χρόνος έκδοσης θεώρησης να προσεγγίσει εκείνους των άλλων δύο προξενικών αρχών.

«Η επαναλαμβανόμενη από ορισμένες πηγές, αόριστη αναφορά “σε ακυρώσεις ταξιδιών γκρουπ, συνέδρων κ.λπ. που δεν έλαβαν έγκαιρα θεώρηση” απλούστατα δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα και τις καθημερινές αναφορές των επικεφαλής των προξενικών αρχών» σημειώνεται και τονίζεται πως αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι στις Αρχές έχουν εργαστεί σκληρά, νύχτα και μέρα, για να μη χαθεί ούτε ένα ταξίδι και να μη θιγεί η εικόνα της χώρας και η εθνική οικονομία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως με το νέο σύστημα VIS, για την έκδοση θεώρησης εισόδου σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν, απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε κέντρο λήψης αιτήσεων (Visa Application Center, VAC) για την κατάθεση αίτησης, με παροχή των βιομετρικών του στοιχείων, τα οποία ακολούθως διασταυρώνονται -για λόγους ασφαλείας- με τα τηρούμενα σε εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Λόγω των νέων διαδικασιών, σημειώνεται, το σύστημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασφαλές μεν, ωστόσο «βαρύ» και απαιτητικό στη διαχείρισή του.

Στη συνέχεια τονίζεται πως ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ήταν γνωστή και δεδομένη τουλάχιστον από το 2013, είναι η παρούσα κυβέρνηση που με το υπουργείο Εξωτερικών εκπόνησαν σχέδιο ενίσχυσης των προξενικών αρχών σ’ όλες τις χώρες εφαρμογής, κατά κύριο λόγο όμως στη Ρωσία, από όπου αναμένεται σημαντικός αριθμός τουριστών. Το σχέδιο, προστίθεται, περιελάμβανε ενίσχυση των προξενικών αρχών σε εξοπλισμό, σε προσωπικό αλλά και επείγουσα βελτίωση του λογισμικού που χρησιμοποιείται και επιδρά καθοριστικά στην ταχεία διαχείριση των αιτήσεων. Οι προβλεπόμενες δράσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υλοποιούνται χωρίς καθυστέρηση, βάση χρονοδιαγράμματος, και ήδη σε 120 μέρες έχουν γίνει περισσότερα για την ενίσχυση των τμημάτων θεώρησης των προξενικών μας αρχών από όσα είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Απαντώντας σε αναφορά για φωτογραφίες με τουρίστες να περιμένουν στην ουρά να καταθέσουν αίτηση στο ένα εκ των δύο ιδιωτικών Visa Application Center (VAC) της Μόσχας, επισημαίνεται πως το φαινόμενο παρατηρήθηκε μία και μοναδική μέρα, όταν οι διαχειριστές του συγκεκριμένου VAC κάλεσαν το κοινό να καταθέσει αίτηση, χωρίς ραντεβού. Από εκείνη την ημέρα -με εντολή του Γενικού Προξενείου Μόσχας- αναφέρεται, τηρείται σχολαστικά η διαδικασία του ραντεβού, ενώ σε έκτακτες επιθεωρήσεις των δύο VAC το διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει διαπιστωθεί ξανά άτακτη προσέλευση.

Τέλος, γίνεται αναφορά για λανθασμένη ανακοίνωση των ιδιωτών διαχειριστών του Visa Application Center, σύμφωνα με την οποία «ο ελάχιστος χρόνος για την έκδοση θεώρησης είναι 10 μέρες» και προστίθεται:

Το ορθόν, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για όλες τις χώρες Σένγκεν, είναι ότι η θεώρηση εκδίδεται από την προξενική αρχή, εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις, εντός δέκα ημερών. Η λανθασμένη ανακοίνωση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διαχειριστών του VAC μονομερώς, χωρίς την έγκριση της προξενικής μας αρχής στη Μόσχα. Η αντικατάστασή της με το ορθό έγινε άμεσα, μετά από αίτημα της τελευταίας.


σχετικα αρθρα