current views are: 5

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:36

Πανελλαδικές 2016: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Οδηγίες για τους υποψηφίους

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι, καθώς τη Δευτέρα 16 Μαΐου αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα. 

Δημοσίευση 05:36’

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι, καθώς τη Δευτέρα 16 Μαΐου αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα. 

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι, καθώς τη Δευτέρα 16 Μαΐου αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα

Αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Φέτος, οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν καθοριστεί στις 69.985, με τις 43.855 να αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους υποψηφίους, οι 3.395 έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εξετάσεων (εξέταση σε 4 μαθήματα) και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Όσον αφορά στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι 2.457 έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α’ (υποψήφιοι για ΤΕΙ) και αποτελούν 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, 56 υποψήφιοι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β’ των ημερησίων ΕΠΑΛ.

Ο αριθμός εισακτέων:

Κατηγορία Ιδρύματος    2015     2016    Μεταβολή
Εισακτέοι ΑΕΙ             44.200    43.855    -345
Εισακτέοι ΤΕΙ              24.130    26.130    + 2.000
Σύνολο                      68.330    69.985    + 1.655

Οδηγίες για τους υποψηφίους

Οι υποψήφιοι, ενόψει της έναρξης των εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οφείλουν να γνωρίζουν μια σειρά από πληροφορίες – οδηγίες.

Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Οι πανελλήνιες εξετάσεις διενεργούνται στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων ενώπιον δύο (2) επιτηρητών.

Όσον αφορά τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αυτά περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης), οι οποίες είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, από την εξεταστέα ύλη της τελευταίας τάξης του Λυκείου και προκύπτουν αποκλειστικά από Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, επιλέγονται από την Κ.Ε.Ε., κατά τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσης και είναι κοινά για όλα τα Εξεταστικά Κέντρα της χώρας. 

Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος για τις Πανελλήνιες 2016 από την αίθουσα: Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

Τι δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2016: Οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Πότε μηδενίζεται ο υποψήφιος: Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παραγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξετα− ζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Υποψήφιοι ΤΕΦΑΑ: Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για σχολές ενστόλων: Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Υποψήφιοι με το 10%: Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Υποψήφιοι με το 5%: Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ποιες στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους; Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.

Μηχανογραφικό: Από το τέλος Απριλίου είναι διαθέσιμα για τους υποψηφίους τα μηχανογραφικά δελτία. Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά, λόγω της ιδιαιτερότητας του «διπλού» εξεταστικού συστήματος, υπάρχουν δύο κατηγορίες μηχανογραφικών, μία για κάθε σύστημα.

Δηλαδή, τα μηχανογραφικά για το νέο σύστημα (ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα και ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα) και τα μηχανογραφικά για το παλιό σύστημα (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα και ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα).

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr) και ειδικότερα στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».


σχετικα αρθρα