Ξεπερνούν τις 3.000 οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στα Χανιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου «Ορίζοντας», που ασχολείται με παιδιά που πάσχουν από νεοπλασίες. 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αξία της δωρεάς μυελού των οστών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, Σπύρο Αδοντάκη, ανέφερε:

Μέχρι σήμερα οι εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι περισσότεροι από 3.000. Στόχος μας είναι να φθάσουμε τις 10.000. Ο αριθμός των εθελοντών δοτών στα Χανιά είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα αναλογικά και με τον πληθυσμό.

Το μήνυμα «Γίνε δότης μυελού των οστών, δώσε ελπίδα, δώσε ζωή» έδωσαν το πρωί μαθητές του 1ου Γυμνασίου, ενισχύοντας αυτήν την προσπάθεια. Το κέντρο της πόλης «πλημμύρισε» με ελπίδα για ζωή και δεκάδες πολύχρωμα μπαλόνια.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την αξία της δωρεάς μυελού των οστών, της προσφοράς και της αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται μεταμόσχευση. Η δράση είχε ως τίτλο «Ρόδα, τσάντα και τρεχάλα» και περιλάμβανε, επίσης, βόλτα με ποδήλατα.

Οι μαθητές και εθελοντές της οργάνωσης «Ορίζοντας» διένειμαν ενημερωτικό υλικό για το τι είναι δωρεά μυελού των οστών, πώς μπορεί να γίνει κάποιος δότης και για τα τέσσερα βήματα δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών.

Η δράση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στην πλατεία δημοτικής αγοράς, όπου έχει στηθεί περίπτερο του «Ορίζοντα», στο οποίο γινόταν λήψη δείγματος (σάλιου) από όσους επιθυμούσαν να γίνουν δότες μυελού των οστών.