current views are: 9

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση11:09

Με μεταφορικές εταιρείες έκαναν διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη (φωτό)

Στα δίχτυα των αστυνομικών Αρχών, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, έπεσε διεθνικό κύκλωμα εμπορίας κοκαΐνης και κάνναβης, με τα παράνομα κέρδη της να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση 11:09’

Στα δίχτυα των αστυνομικών Αρχών, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, έπεσε διεθνικό κύκλωμα εμπορίας κοκαΐνης και κάνναβης, με τα παράνομα κέρδη της να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στα δίχτυα των αστυνομικών Αρχών, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, έπεσε διεθνικό κύκλωμα εμπορίας κοκαΐνης και κάνναβης, με τα παράνομα κέρδη της να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής 15 άτομα, εκ των οποίων 13 Έλληνες και 2 Αλβανοί. Ανάμεσα σε αυτούς σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκεται και ο εγκέφαλος του εδώ κυκλώματος, ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.

Ήδη στο Βέλγιο- κατόπιν στενής συνεργασίας της ελληνικής αστυνομίας με τις εκεί διωκτικές Αρχές- έχουν συλληφθεί δύο υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί 100 κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Οι συλλήψεις σε ελληνικό έδαφος έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αφίδνες – Ασπρόπυργο – Γλυκά Νερά – Υμηττό – Κορυδαλλό – Σαλαμίνα – Καλλιθέα – Κηφισιά), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και προκειμένου να διακινούν τα ναρκωτικά στις διάφορες περιοχές ανά την Ευρώπη διέθετε μεταφορικές εταιρείες (επ’ ονόματι «αχυρανθρώπων»), στις οποίες ταξινομούντο τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που διέθεταν, ούτως ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίησή τους.

Αναφορικά με τη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ο 44χρονος Αλβανός ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, οδικώς με φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη.

Άμεσος συνεργάτης του και συντονιστής της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και διαμετακόμισης μέσω Ελλάδος, ήταν 46χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των χρηματικών πόρων, τη χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση και στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, μέσα στα οποία έκρυβαν τις ποσότητες των ναρκωτικών.

Την οργάνωση και συντονισμό, σε συνεννόηση με άλλα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών της Ευρώπης, παρανόμων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας παράλληλα στις χώρες αυτές αποθηκευτικούς χώρους, είχαν αναλάβει ο 50χρονος Αλβανός που διαμένει στο εξωτερικό και ο 59χρονος έλληνας συλληφθείς.

Την μετασκευή μερών των φορτηγών αυτοκινήτων με ειδικές κρύπτες αποκρύψεως είχαν αναλάβει δύο Έλληνες οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις ειδικές κατασκευές σε συνεργεία φορτηγών αυτοκινήτων που διατηρούσαν στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο της διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών «βιτρίνα» και της ταξινόμησης εγγραφής σε αυτές των φορτηγών αυτοκινήτων, επ’ ονόματι «αχυρανθρώπων» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (κυρίως στην Αυστρία και τη Βουλγαρία).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 678 κιλά και 500,8 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης, 57 γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης, ταχύπλοο σκάφος, 5 Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, 3 επισυρόμενοι θάλαμοι, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καραμπίνα, πιστόλι κρότου, 21 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 14.940 ευρώ, 39 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης


σχετικα αρθρα