Τρόπους να επιβιώσουν κάνοντας απλές δουλειές από το να μαγειρεύουν και να πωλούν φαγητό μέχρι να κάνουν τους μπαρμπέρηδες έχουν αρχίσει και βρίσκουν πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Ένας απ’ αυτούς είναι και η 35χρονη Saima Hodep η οποία πουλάει περίπου 100 κομμάτια άζυμου ψωμιού την ημέρα προκειμένου να μπορέσει να βγάλει τα προς το ζην.

«Οι γονείς μου δεν είχαν άλλη επιλογή, όταν ξέμειναν από χρήματα, πριν από λίγες εβδομάδες. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να βγάλουν λεφτά», λέει η 17χρονη κόρη της Saima, Saven.

Την ίδια ώρα έανς 44χρονος άνδρας από το Χαλέπι της Συρίας, ο Raied Anbtauy, ο οποίος έχει «κολλήσει» στην Ειδομένη εδώ και τρεις μήνες ενώ η οικογένειά του κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία, τις τελευταίες 10 μέρες άρχισε να φτιάχνει και να πουλάει φαλάφελ προκειμένου να ζήσει. «Ξέμεινα από χρήματα και έπρεπε να κάνω κάτι» είπε στο Reuters.

Ένας άλλος πρόσφυγας, ο 29χρονος Ridwan Kiko από την Παλαιστίνη ο οποίος ζούσε στη Δαμασκό λέει ότι αναγκάστηκε να πουλάει φρούτα και λαχανικά, τα οποία αγοράζει από έλληνες Ρομά, προκειμένου να επιβιώσει και να αγοράσει φάρμακα για τη μητέρα του, που είναι διαβητική  και χρειάζεται ινσουλίνη.

«Η ζωή είναι τρομερή εδώ. Δεν έχουμε καθόλου νερό, χρήματα, ενώ το φαγητό δεν είναι καλό και δεν φτάνει για όλους», τονίζει ο Ridwan Kiko.

Ο 29χρονος άνδρας, δάσκαλος μαθηματικών και φυσικής υποστηρίζει ότι θα μείνει μέχρι να μπορέσει να κινηθεί προς τη Γερμανία. «Αν αφήσουμε Ειδομένη ο κόσμος θα μας ξεχάσει», τονίζει.

«Τα μαγαζιά ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου. Είναι άνθρωποι με προσόντα που θέλουν να είναι χρήσιμοι στην κοινότητά τους και στην οικογένειά τους συγχρόνως να βγάλουν κάποια χρήματα» είπε στο Reuters ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, Marco Buono. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η επιχειρηματικότητα πιθανότατα γεννήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως επισημαίνει το Reuters οι σκηνές των μεταναστών στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης είναι τοποθετημένες άναρχα, οι βασικές υποδομές είναι ανεπαρκείς, με τις χημικές τουαλέτες να είναι σε κακή κατάσταση.