ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2016: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής - Οι πρώτες εκτιμήσεις

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 11 Μαΐου 2016, 09:29 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2016, 09:16
Πανελλαδικές 2016: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους υποψηφίους να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους υποψηφίους να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Οι εξετάσεις αρχίζουν τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Στη συνέχεια, από τις 16 έως 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα – όπως και οι ενδοσχολικές.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται σε 103.366. Από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Με το καινούριο σύστημα θα εξεταστούν για πρώτη φορά περίπου 80.000 απόφοιτοι λυκείων σε τέσσερα μαθήματα, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις επέλεξε να δηλώσει και το προαιρετικό 5ο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγής.

Όσον αφορά τους βαθμούς των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής - Οι πρώτες εκτιμήσεις 

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου.

Παρόλο που είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων, μια πρώτη εκτίμηση, με την υπόθεση ότι τα θέματα θα έχουν ανάλογη δυσκολία με τα περσινά, είναι πως θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία λόγω του νέου συστήματος. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, οι βάσεις εισαγωγής θα υποχωρήσουν, καθώς δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μαθήματα που να ανεβάζουν τη μέση απόδοση υποψηφίων και δεν υπολογίζεται στη βαθμολογία ο προφορικός βαθμός, που έδινε πριμ 600 μορίων. Παράλληλα, με το νέο τρόπο υπολογισμού έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας.

Όσον αφορά τις σχολές αιχμής, αναμένεται να παραμείνουν προσιτές σε ελάχιστους, είτε με άνοδο είτε με πτώση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στηρίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

  • Στον «βαθμό δυσκολίας - ευκολίας» των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά 
  • Στον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων 
  • Στη σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων