Κέρδη άνω των 33 εκατομμυρίων ευρώ αποκόμισε η σπείρα με διεθνείς προεκτάσεις τα μέλη της οποίας με περίπλοκες επιχειρηματικές δομές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εξαπατούσαν επενδυτές.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης η σπείρα είχε καταφέρει κέρδη άνω των 35 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και ακόμη 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν δύο Έλληνες, ένας 48χρονος γνωστός χρηματιστής και ένας 53χρονος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ουκρανία, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, ηλικίας 35, 39 και 48 ετών.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, την κακουργηματική απάτη και την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες (μεταξύ αυτών και 3 δικηγόροι), 2 υπήκοοι Τουρκίας, 1 Ρωσίας και 1 Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.

Ο τρόπος λειτουργίας

Οι εμπλεκόμενοι δημιουργούσαν πολύπλοκα εταιρικά σχήματα τα δήθεν έκαναν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου. Οι κατηγορούμενοι διοικούσαν και ήλεγχαν αυτά τα εταιρικά σχήματα, είτε απ΄ ευθείας, είτε μέσω «offshore» εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία κρύβονταν οι ίδιοι.

Ο τρόπος λειτουργίας των επενδυτικών δομών ήταν ο εξής: Οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα - επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις τους και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις μεγαλύτερες του 3% τον μήνα.

Στην προσπάθειά τους να γίνουν πειστικοί οι δράστες, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα.

Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους επενδυτές, είτε να μην εξαργυρώσουν τα συνεχώς αυξανόμενα κεφάλαιά τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον χρήματα.

Παράλληλα, δελέαζαν και νέους επενδυτές να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της σπείρας να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη τους και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους.

Με αυτό τον τρόπο εδραίωναν το αίσθημα εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Έτσι, η οργάνωση κατάφερε να συντηρήσει τις «επενδυτικές δομές» μέχρι το Μάϊο του 2015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν ως τότε «επενδυθεί» αναλώθηκαν.

Η σπείρα άρχισε τη δράση της το 2005, όταν ο 48χρονος χρηματιστής, ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα. Το 2010 ο 48χρονος, μαζί με τον 53χρονο συλληφθέντα επιχειρηματία, ίδρυσε εταιρεία, με το ίδιο αντικείμενο, στην Ουαλία και δικαιούχο την 48χρονη σύζυγό του.

Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε επίσης, ότι η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές, με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές.

Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με πολύπλοκες μεθόδους «ξεπλύματος» και μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών.

Παγκόσμιο δίκτυο offshore

Tα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές θύματα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον εξήντα offshore εταιρείες, με έδρες το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Παράλληλα, διατηρούσαν λογαριασμούς σε διάφορα μέρη, όπως Σαν Μαρίνο, Μπελίζ, Παναμά, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Σιγκαπούρη, Κουρακάο, Αγία Λουκία, Αγιο Βικέντιο και Μπαχάμες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι από το 2012, οπότε και ιδρύθηκαν τα τρία funds μέχρι το Μάϊο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 1,5 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός, όμως, ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματά τους μετρητά απ΄ ευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι πιθανόν τα κέρδη από τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, γραφεία και σε μία αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες, πολλά παραστατικά τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή.