Κριτική, με σαφείς υποδείξεις ασκεί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το προσφυγικό ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Μπότσεκ, μετά από διερευνητική αποστολή στις δύο χώρες.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η έκθεση του Τόμας Μπότσεκ δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού επικρίνει κυρίως την έλλειψη καταλυμάτων, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό, την Ειδομένη και τη Χίο, όπου, όπως αναφέρει, οι αρχές «έχουν χάσει τον έλεγχο», την έλλειψη μεταφραστών και πληροφόρησης για τους πρόσφυγες, παρότι πρόκειται να υποβληθούν σε περίπλοκες νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παροχή ασύλου, καθώς και την ελλιπή πρόσβαση των παιδιών τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σημειώνει μάλιστα ότι μερικά σχολεία δημιουργούν προβλήματα ζητώντας έγγραφα, τα οποία δεν προβλέπονται από τον νόμο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης συγχαίρει τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους εθελοντές, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες ώστε να προσφέρουν φιλοξενία. Όσο για τη γενικότερη στάση του πληθυσμού, ο Τόμας Μπότσεκ σημειώνει ότι οι περισσότεροι αντιδρούν είτε θετικά είτε αδιάφορα στην παρουσία των προσφύγων.

Αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι η έλλειψη αρνητικών αντιδράσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι η άφιξη των προσφύγων αντιμετωπίζεται ως προσωρινό φαινόμενο. Όλοι οι συνομιλητές του, επισημαίνει ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, «εξέφρασαν ανησυχίες για το τι θα συνέβαινε εάν ο τοπικός πληθυσμός συνειδητοποιούσε ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν (στην Ελλάδα)».

Κριτική στην ΠΓΔΜ για push-backs και κακομεταχείριση

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Τόμας Μπότσεκ σημειώνει κυρίως τις επανειλημμένες καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων από συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και για απωθήσεις, τα αποκαλούμενα push-backs, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες. Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό Ταμπανόβτσε, όπου οι μισοί από τους διαμένοντες είναι παιδιά. «Αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι, όσο βρίσκονται στη χώρα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν κατάλληλες συνθήκες διαμονής» τονίζει ο Τόμας Μπότσεκ.