Το παλιό τους χρώμα και την αίγλη τους αποκτούν σταδιακά κτίρια σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Πανεπιστημίου και η Ομόνοια, τοπόσημα και μνημεία του Δήμου Αθηναίων, καθώς απαλλάσσονται από γκράφιτι και «υπογραφές» χωρίς αισθητική αξία.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καθαρισμού, κρατώντας χαμηλό προφίλ μετά τη στοχοποίηση του καθαρισμού στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού και κινητοποιεί πολίτες, φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε οι επιφάνειες να διατηρηθούν καθαρές. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία που θα αναλάβει για τον επόμενο χρόνο τον σχετικό καθαρισμό στον Δήμο Αθηναίων είναι η 2G Facility Management, σε συνεργασία με την εταιρεία χημικών Booka, που εξειδικεύεται στον αντιγκράφιτι καθαρισμό.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, μαζί με τα συνεργεία του δήμου, πραγματοποίησε αφιλοκερδώς χθες τον καθαρισμό των εξωτερικών όψεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως έχει κάνει και στην Ακαδημία Αθηνών, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Πολυτεχνείο και στην Πνύκα.

«Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα και φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μνημείων διεθνώς», σημειώνουν οι ιδρυτές της Booka Ηλίας Ανδρεόπουλος και Γιώργος Καρυωτάκης.

Τα εξειδικευμένα συνεργεία απλώνουν μια χημική επίστρωση σε πρώτη φάση και έπειτα προχωρούν στον αρχικό καθαρισμό, ενώ σε δεύτερη φάση απομακρύνονται μέχρι και οι «σκιές» των γκράφιτι και εφαρμόζεται ακόμη μια επίστρωση του χημικού υλικού για την περαιτέρω προστασία του τοίχου από επόμενες «απόπειρες». «Τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια η επιφάνεια παραμένει. Εάν κάποιος γράψει ξανά με σπρέι, τότε αυτό καθαρίζεται μόνο με πιεστικό νερού», εξηγεί ο κ. Ανδρεόπουλος. Με παρόμοιο τρόπο γίνονται ο καθαρισμός και η προστασία των πινακίδων οδοσήμανσης, που συνήθως είναι γεμάτες από στρώσεις αυτοκόλλητων και υπολείμματα αφισών. «Τα αυτοκόλλητα μετά δεν μπορούν να κολλήσουν πάνω στην επιφάνεια. Βγαίνουν με μια κίνηση του χεριού», σημειώνει.