Αρνητικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ημιμόνιμων στρατοπέδων προσφύγων παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε Ιορδανία και Λίβανο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλους. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων στο οποίο γινόταν λόγος για plan B σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
 
Και όπως έχει αποδειχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπου υπάρχει καπνός και δη δημοσιεύματα του Ευρωπαικού Τύπου, υπάρχει και φωτιά, δηλαδή, κρυφά σχέδια...

Πρακτικά λοιπόν η εφημερίδα Politico παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση με την Τουρκία «τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο. Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές».
 
Πώς μπορεί όμως να δημιουργηθούν στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά; Μα η απάντηση είναι απλή, υπάρχουν ήδη. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας που φιλοξενούν  ή μπορούν να φιλοξενήσουν στο εγγύς μέλλον χιλιάδες μετανάστες σε Κω, Λέρο, Σάμο, Μυτιλήνη και στη Χίο. 

Ακόμη και στην Κάλυμνο υπάρχει δομή φιλοξενίας. Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς του νησιού «να μην τους αφήσουν να μπουν στα πλοία για Πειραιά».  Αν η κατάσταση φτάσει στο μη παραπέρα και υπάρξουν αντιδράσεις των μεταναστών καθώς και τα  κρούσματα βίας και ληστειών αυξηθούν, τα κέντρα φιλοξενίας, μπορούν να μετατραπούν σε μια νύχτα σε στρατόπεδα προσφύγων.  

Άλλωστε η χώρα μας έχει μετατραπεί από άκρη σε άκρη σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων, κάτι που προφανώς τόσο ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει, όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος που αποφέρουν οι λέξεις.

Το plan Β απορρίπτεται για την ώρα, αλλά να μην  ξαφνιάσει κανέναν η υλοποίησή του,  σε περίπτωση που στο προσεχές μέλλον ξεκινήσουν εκ νέου να έρχονται στα νησιά μας απο την Τουρκία βάρκες με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες  και τα σύνορα των Ευρωπαίων εταίρων μας παραμείνουν ερμητικά κλειστά.