Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να παραλύουν αύριο, Τετάρτη εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κινητοποίηση των αγανακτισμένων πολιτών στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων. Αύριο Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας, οι αγανακτισμένοι έχουν δώσει ραντεβού για τις 7 το πρωί, με σκοπό να περικυκλώσουν τη Βουλή.

Για την Τετάρτη, λοιπόν, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει 24ωρη γενική απεργία. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου - ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης - καθώς και κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων.

Τη συμμετοχή της στη γενική απεργία της Τετάρτης ανακοίνωσε η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.). Με βασικό μήνυμα «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε», οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη). Από εκεί θα πορευθούν προς το Πεδίον του Άρεως, όπου έχει προγραμματισθεί για τις 11.00 η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου, ενώ η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προκήρυξε πανοδοντιατρική απεργία και συμμετέχει στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ίδια ημέρα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, ύστερα από τη συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, πρόσκληση προς όλες τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, για συντονισμό των κινητοποιήσεων και πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου (οπότε αναμένεται η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου) απευθύνει η ΓΕΝΟΠ με απόφαση του ΔΣ.

Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου. Θα προηγηθούν, την Παρασκευή 17 και την Κυριακή 19 Ιουνίου ανοικτές συγκεντρώσεις -συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες των ενεργειακών πόλεων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας.

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη 15 Ιουνίου προχώρησαν και τα διοικητικά συμβούλια της ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΠΟΕΠΤΥΜ και ΟΜΤΒΧ. Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη υπογραφή ΣΣΕ, για τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και για τις απολύσεις.

Ταυτόχρονα, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με σημερινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι συμμετέχουν στις αυριανές πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τις Ομοσπονδίες και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, με τρίωρο κλείσιμο όλων των καταστημάτων.

Τέλος, την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη αποφάσισαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι κανονικά θα γίνουν όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.