Για μείωση κατά 90% των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, κάτι το οποίο αποδίδει στη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, την ώρα που πολλοί καταγγέλλουν το αντίθετο, κάνει λόγο η  Frontex.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) 2.700 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Απρίλιο, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, τον Αφγανιστάν και το Ιράκ, κατά 90% λιγότεροι σε σχέση με τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Συντονιστικό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης οι πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια ανέρχονται σε 54.703 ενώ σήμερα έφτασαν στα ελληνικά νησιά 118 άτομα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και των Σύρων, που περνούν παράνομα στην Ελλάδα διά θαλάσσης στέλνονται πίσω.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχεται χιλιάδες σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και την επιβραβεύει δίνοντάς της περισσότερα χρήματα, μια πρόωρη άρση της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, σύμφωνα με τη Frontex ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην Ιταλία τον Απρίλιο ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Συγκεκριμένα 8.370 μετανάστες έφθασαν μέσω της μακρύτερης και πιο επικίνδυνης διαδρομής από τη βόρεια Αφρική, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.