Με μαθηματική ακρίβεια αυξάνονται οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών όπως προέκυψε και απο τα συνολικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το 2015. Οι ληστές επιλέγουν πλέον τους εύκολους στόχους, αποφεύγωντας τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, βάζοντας στο «στόχαστρό» τους τις οικείες ανυποψίαστων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 7% με τους ληστές να επιλέγουν τις εισβολές σε σπίτια που είναι απομακρυσμένα και σε αυτά που διαμένουν ηλικιωμένοι.
 
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής λόγο της ελλιπούς αστυνόμευσης αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης παραβατικών στοιχείων. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως μόνο στο Μενίδι, σε μια πόλη 10.000 κατοίκων, τα 1.000 άτομα είναι ελεύθερα με περιοριστικούς όρους...
 
Πόλλοί είναι οι πολίτες που έχουν τοποθετήσει σιδεριές σε πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ επιβεβλημένη θεωρείται η αντικατάσταση της κύριας εισόδου σπιτιών και πολυκατοικιών με αξιόπιστες πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας.

Τελευταία περίπτωση εισβολής σε σπίτι ήταν η περίπτωση ενός 85χρονου στην Χιλιαδού Φωκίδας, εκεί όπου  στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης 3 άτομα εισέβαλαν στο σπίτι του και τον ξυλοκόπησαν άγρια προκειμένου να τους δώσει ένα μικρό χρηματικό ποσό που είχε στο σπίτι.
 

 
Ο Χαράλαμπος Σιάμος, υπεύθυνος πωλήσεων σε  μεγάλη εταιρεία κατασκευής και εγκατάστασης πορτών μίλησε στο newpost και σημείωσε πως «οι νέου τύπου κλειδαριές δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε με διαρρηκτικά εργαλεία, ούτε με κλειδί πασπαρτού, καλό είναι οι πολίτες να τοποθετούν στα σπίτια τους πρόσθετες κλειδαριες ή σύρτες ή ακόμη και γάτζους πίσω απο τις πόρτες τους».
  
Οι ειδικοί στα θέματα ασφαλείας οικειών επισημαίνουν την ανάγκη να αφήνουμε πάντα στο σπίτι ένα φως αναμένο ή μια τηλεόραση προκειμένου να αποτρέπουν τους ληστές απο τον να εισβάλουν στον χώρο. Παράλληλα να μην έχουν τιμαλφή χρυσαφικά και χρηματοκιβώτια σε εμφανή ή ευκολα προσβάσιμα σημεία. Ειδικά στα χρηματοκιβώτια η αυξηση στις πωλήσεις το 2015,  έφτασε το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Ο Χαράλαμπος Σιάμος τονίζει πως «είναι γεγονός πως έχει γίνει πιο άγριο το έγκλημα στην σημερινή εποχή και ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως μια πόρτα ασφαλείας είναι αναγκαία πλέον. Δεν γίνεται να αγοράζει κάποιος μια πότρα με 250 και 300 ευρώ Κινεζικής ή Τούρκικης κατασκευής και να πιστεύει ότι θα προστατευθεί απο μια ενδεχόμενη εισβολή ληστών. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να αγοράσει μια πόρτα ασφαλείας για να προστατεύσει την οικογένεια του θα πρέπει να υπολογίζει πως μια αξιόπιστη πόρτα κοστίζει τουλάχιστον 700 ευρώ».
 
Ο σύνδεσμος αναγνωρισμένων επαγγελματιών κλειθροποιών συμβουλεύει τους ενημερώνει τους πολίτες πως:
1. Τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν επειδή κάποιος έδωσε σε έναν εγκληματία μια ευκαιρία για να ενεργήσει.
2. Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται απρογραμμάτιστα.
3. Καμία γειτονιά (πλούσια ή φτωχή) δεν είναι ασφαλής από το έγκλημα.
4. Οι επαγγελματίες διαρρήκτες είναι πολύ σπάνιοι.
5. Οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι νεαροί γειτονιάς και αλλοδαποί.
6. Οι περισσότεροι διαρρήκτεςδεν πιάνονται ποτέ.
7. Η περισσότερη κλεμμένη ιδιοκτησία δεν ανακτάται ποτέ.
8. Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται στην ημέρα.
9. Οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν από τις ξεκλειδωμένες πόρτες ή τα παράθυρα.
10. Παίρνει λιγότερο από δύο λεπτά για το μέσο διαρρήκτη που μπαίνει στο σπίτι σας.
11. Εάν μπορείτε να καθυστερήσετε την είσοδό του για ακριβώς τρία λεπτά, οι περισσότεροι διαρρήκτες θα σταματήσουν και θα φύγουν.
12. Ακριβώς ο κίνδυνος θέας ή ακούσματος θα αποτρέψει τους περισσότερους διαρρήκτες.
13. Εάν πυροβολήσετε έναν διαρρήκτη μπορεί να συλληφθείτε και να μηνυθείτε.
14. Ένα συνεταιριστικό πρόγραμμα όπως η οργάνωση της γειτονιάς ή του οικιστικού συγκροτήματος, είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας στο έγκλημα.
15. Οι περισσότεροι διαρρήκτεςδεν θα μπούνε σε ένα κατειλημμένο σπίτι.