current views are: 12

16 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:27

Ο δεύτερος γύρος του Ασφαλιστικού

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και ταυτόχρονα να προκαλεί την αντιπολίτευση εστιάζοντας σε δύο επιχειρήματα.

Δημοσίευση 04:27’

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και ταυτόχρονα να προκαλεί την αντιπολίτευση εστιάζοντας σε δύο επιχειρήματα.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και ταυτόχρονα να προκαλεί την αντιπολίτευση εστιάζοντας σε δύο επιχειρήματα: 

1. Οι κύριες συντάξεις παρέμειναν αλώβητες. Κανένα σενάριο μετά την ετεροβαρή και οδυνηρή για την κυβέρνηση συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα. 

2. Οι καταβαλλόμενες συντάξεις στο άθροισμά τους (κύρια και επικουρική) θα περικοπούν μόνο στο τμήμα των επικουρικών και από αυτές οι πολύ υψηλές. Ταυτόχρονα αυτό το άθροισμα θα διατηρηθεί – εκτός απροόπτου, που λέγεται και “κόφτης”, για την επόμενη τριετία. 

Εκεί όμως σταματούν οι εύκολες απαντήσεις στην -δεξιά – αντιπολίτευση και αρχίζει η αθέατη ή συγκαλυμμένη πραγματικότητα και αναδύεται ένα νέο τοπίο. 

Πρώτον, οι νέες συντάξεις θα είναι σαφώς μειωμένες για τους μισθωτούς -ιδιωτικού και δημόσιου τομέα – που θα έχουν την τύχη (ή την ατυχία…) να εργαστούν αρκετά χρόνια, περισσότερα από 30.

Δεύτερον, οι εισφορές με το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα έχουν ελάχιστη ανταπόδοση και δεν θα διασφαλίζουν σε αρκετές περιπτώσεις συντάξεις στοιχειώδους διαβίωσης. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται αρκετά σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω της Εθνικής Σύνταξης. 

Αυτή η παροχή όμως των 384 ευρώ είναι εκτός Ασφαλιστικού, καθώς αφορά χρηματοδότηση από τα έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή από την φορολογία.

Με άλλα λόγια η διαχείριση και κυρίως η πραγματική ανταπόδοση των εισφορών, αντιστοιχεί σε ένα από τα χειρότερα συμβόλαια που δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς σήμερα στην ασφαλιστική αγορά.

Τρίτον, ακόμα όμως και αυτό το έλλασον των παροχών του νέου ασφαλιστικού συστήματος, θα εξακλουθεί να υπάρχει μόνο αν επιτευχθεί μια σοβαρή παρέμβαση στα εργασιακά, με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονη αποκατάσταστη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ανατροπή στα Εργασιακά

Και αυτή είναι ακριβώς η δεύτερη “στροφή” του “νέου Ασφαλιστικού”.

Με διαλείπουσα εργασία και μισθούς καθηλωμένους στα 300, τα 500 ή και τα 800 ευρώ ούτε το σύστημα βγαίνει, ούτε βέβαια συντάξεις στοιχειώδους επιβίωσης θα υπάρξουν.

Για να μπαίνουμε στο κλίμα της επόμενης διαπραγμάτευσης που θα αφορά στα εργασιακά, κρίσιμη αναμένεται η δεύτερη συνεδρίαση, στις 30 Μαίου στο Άμστερνταμ, της διεθνούς «Επιτροπής Σοφών» που έχει συσταθεί για την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. Μετά το διερευνητικό πρώτο ραντεβού, οι εμπειρογνώμονες (κάποιοι έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά και κάποιοι από τους δανειστές) αναμένεται να μπουν στην ουσία της συζήτησης.

Αν και ακόμη καμιά πλευρά δεν έχει ανοίξει με λεπτομέρειες τα χαρτιά της, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ θα αναζητηθούν οι περίφημες “βέλτιστες πρακτικές” για τις νέες Συμβάσεις.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας από τα προηγούμενα μνημόνια ήταν «κλειδί» για τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη πως αυτά τα «επιτεύγματα» πρέπει να διατηρηθούν και να συμπληρωθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση. 

Οι αρνητικές εξελίξεις στη Γαλλία, με αιχμή το νέο εργασιακό νομο δεν ευνοούν την ελληνική πλευρά, ούτε επίσης ο νέος κοινός πυλώνας εργασιακών δικαιωμάτων που επεξεργάζεται η Κομισιόν, για πλήρη ευελιξία εργασίας και μισθών που ίσως αποδειχθεί ο πολιορκητικός κριός για ολική ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων.


σχετικα αρθρα