Ένας στους επτά αιτούντες άσυλο στην ΕΕ αρνείται να μετακινηθεί ή εξαφανίζεται γράφουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, και σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα πλην της διστακτικότητας των κρατών-μελών να τους δεχτούν, σύμφωνα με τους FT.

Από τα 1.324 άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχων, αρνήθηκαν να μετακινηθούν ή απλά εξαφανίστηκαν, αναφέρουν ελληνικές πηγές στην εφημερίδα.

Οι αρνήσεις αφορούν κυρίως μετακίνηση στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ωστόσο, αρνήσεις υπάρχουν ακόμα και για χώρες όως η Γαλλία, με 24 συνολικά διαφυγέντες και 2 παραιτήσεις από τη διαδικασία, σε σύνολο 388 που δέχτηκε να λάβει η χώρα. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι πως οι αιτούντες άσυλο δεν καταλήγουν σε χώρες όπου έχουν οικογένεια ώστε να επανενωθούν μαζί της.

Από τα 3.126 άτομα που η Ελλάδα έχει προκρίνει για το πρόγραμμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεχτεί μόλις 1.791