Αρχίζουν και επίσημα σήμερα οι εργασίες για τον αγωγό TAP, (Trans-Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Στα εγκαίνια των εργασιών στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα έχει μάλιστα διμερή συνάντηση με τον με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι. Ταυτόχρονα, το παρόν θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.

Στα εγκαίνια θα παραστούν επίσης αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία), των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως «τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία», ενώ σημείωσε ότι ο «ο ΤAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο».

Το ιστορικό του αγωγού TAP 

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

Τα χερσαία τμήματα του TAP θα έχουν συνολικό μήκος περίπου 765 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 211 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.) με την εταιρεία διαχείρισης να εκτιμά ότι θα λειτουργούν ταυτόχρονα περίπου 15 εργοτάξια κατά μήκος της συνολικής διαδρομής του αγωγού, στα οποία θα απασχολούνται 2.500 με 3.000 εργαζόμενοι συνολικά.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP - 20% (Η.Β.), SOCAR - 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. - 20% (Ιταλία), Fluxys - 19% (Βέλγιο), Enagas - 16% (Ισπανία) και Axpo - 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

Το ελληνικό κομμάτι του αγωγού έχει «σπάσει» σε τρία κομμάτια. Η κοινοπραξία της ιταλικής Bonatti με την J&P ΑΒΑΞ ανέλαβε την κατασκευή δύο εξ αυτών, συνολικού μήκους 360 χιλιομέτρων.

Η γαλλική Spiecapag (θυγατρική του ομίλου Vinci) επικράτησε για την κατασκευή του τρίτου ελληνικού τμήματος (μήκους 185 χιλιομέτρων) καθώς και δύο τμημάτων επί αλβανικού εδάφους (συνολικού μήκους 215 χιλιομέτρων).

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ πέρα από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είναι η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.