current views are: 10

17 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:52

Συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο σπίτι τους ο πρώην πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, και η σύζυγός του, Γεωργία Μαρτίνη, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής Αντώνης Τσιρώνης, με την κατηγορία της απάτης.

Δημοσίευση 05:52’

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο σπίτι τους ο πρώην πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, και η σύζυγός του, Γεωργία Μαρτίνη, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής Αντώνης Τσιρώνης, με την κατηγορία της απάτης.

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο σπίτι τους ο πρώην πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ερρίκος Ντυνάν»Ανδρέας Μαρτίνης, και η σύζυγός του, Γεωργία Μαρτίνη, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής Αντώνης Τσιρώνης, με τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από κακουργηματικές δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας στον ανακριτή Διαφθοράς, από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, σε όσα τους καταλογίζονται.

Ειδικότερα, το ζεύγος Μαρτίνη συνελήφθη από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, με βάση τα εντάλματα που αφορούν σε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και καιρό.

Η υπόθεση αφορά – σύμφωνα με την κατηγορία- δωροδοκία περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίν, ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών: Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού – κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία “Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ”. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγισε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως “δώρο” για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων “ξεκινά” από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων. Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας, αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο του 2014, ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε συλληφθεί μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, μέλος του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», για χρέη στο ΙΚΑ ύψους 623.465,11 ευρώ, που αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές.


σχετικα αρθρα