Εγκληματικές ομάδες, που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τους εξαθλιωμένους και ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, έχουν αναπτυχθεί στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα πιο διαδεδομένα αδικήματα μέχρι πρότινος στον καταυλισμό ήταν η διακίνηση ανθρώπων (trafficking) και η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών, ενώ πρόσφατα προστέθηκε η πορνεία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην πώληση ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι ομάδες Μαροκινών και Τυνήσιων, στο παρεμπόριο Σύροι και στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών Αφγανοί και Πακιστανοί. 

Στον «χάρτη» της εγκληματικότητας μπήκε το τελευταίο διάστημα η πορνεία με «πρωταγωνιστές» Μαροκινούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανυπεράσπιστες πρόσφυγες και μετανάστριες που ζουν μόνες τους στην Ειδομένη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για γυναίκες που ξέμειναν στον καταυλισμό και είτε έχουν χάσει το σύζυγό τους είτε ο άνδρας τους έμεινε πίσω στην πατρίδα τους είτε ο σύζυγος πρόλαβε να περάσει στην Ευρώπη πριν σφραγιστούν τα σύνορα.

Μάλιστα, το κύκλωμα έχει μετατρέψει, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δύο χώρους στην Ειδομένη σε αυτοσχέδιους οίκους ανοχής. Συγκεκριμένα, οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου και ένα δωμάτιο κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη. Τα μέλη του κυκλώματος δίνουν λίγα λεφτά σε εξαθλιωμένες γυναίκες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα γιατί εξάντλησαν τις οικονομίες τους με αντάλλαγμα την εκπόρνευσή τους. Τα χρήματα που παίρνουν οι δράστες από τον κάθε «πελάτη» ανέρχονται σε 5-10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την προστασία των γυναικών προσφύγων από περιστατικά βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει στις 22 Μαρτίου 2016 διαταγή, που έθετε το προσωπικό του Σώματος σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.