Ως ''αστείο'' και ως κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να έχει γίνει χωρίς να έχει λάβει γνώση κάποιος επίσημος φορέας χαρακτήρισε στο newpost ο υπεύθυνος Τύπου για το συντονιστικό των προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου που αναφέρει σήμερα το ''Εθνος'' ότι έχουν σταλεί πίσω στην Ελλάδα από τα Σκόπια πάνω από 11.000 μετανάστες

Όπως σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, ''σήμερα έμαθα και εγώ αυτό το δημοσίευμα και πραγματικά δεν ήξερα αν πρέπει να το σχολιάσω με σκωπτική διάθεση. Προσωπικά δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο ούτε και από κάποιο επίσημο έγγραφο. Μιλάμε για τόσες χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δυνατόν να έμπαιναν τόσα άτομα ξανά στην Ελλάδα και να μην τους είχε εντοπίσει κανείς; Νομίζω ότι όλο αυτό είναι τουλάχιστον αστείο''.

Το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε από σημερινό δημοσίευμα του ''Εθνους'', το οποίο επικαλείται δήλωση της διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων Ναταλία Σπίρoβα Κόρντιτς στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. 

H κ. Σπίροβα επισημαίνει ότι πως έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα από τα Σκόπια 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα. 

Μάλιστα τοποθετεί αυτό το χρονικό διάστημα από τις 8 Μαρτίου, πέντε ημέρες πριν από την μεγάλο έξοδο των προσφύγων από την Ειδομένη, όταν περίπου 2.000 άτομα είχαν περάσει μαζικά στο έδαφος των Σκοπίων. 

Όπως αναφέρει, επίσης, το δημοσίευμα, στο διάστημα που ακολούθησε, οι αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωναν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών από το έδαφός τους, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο δείχνει πως λαμβάνει μαζικότερο χαρακτήρα, με καθημερινές προσπάθειες ομάδων να περάσουν τα σύνορα, τόσο από την διαδρομή μέσω του ποταμού όσο και από άλλα σημεία της μεθορίου, ανατολικά της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει φράχτης.