Με την εξέταση μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα,  συνεχίστηκαν  σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν  στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης). 

Το newpost.gr σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο "Ώθηση"  θα σας ενημερώνουν αναλυτικά για τα θέματα και τις λύσεις καθ΄όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.

Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού Το γνωστό κείμενο είναι από τα 'Ηθικά Νικομάχεια' του Αριστοτέλη (Β1, 5-8). Οι παρατηρήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία. Το άγνωστο κείμενο που επιλέχθηκε είναι από τον 'Ευθύδημο' (289d8 -290a4) του Πλάτωνα. Η μετάφραση εξάγεται εύκολα μετά τη συντακτική εξομάλυνση, ενώ οι παρατηρήσεις Γραμματικής και Συντακτικού δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.

Μαθηματικά Προσανατολισμού Με μια πρώτη ματιά τα σημερινά θέματα καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης, έχουν αναγωγή σε αντίστοιχα θάματα του σχολικού βιβλίου και ο βαθμός δυσκολίας τους είναι μικρότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα θέματα των τελευταίων ετών.

Δείτε τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά

Δείτε τις λύσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Δείτε τα θέματα στα Μαθηματικά

Δείτε τις λύσεις στα Μαθηματικά

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται. 

Εξάλλου, αύριο Πέμπτη, 19 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.