ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές: Επεισόδια με τραυματία σε Νομική, Παιδαγωγικό και Πάντειο

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2016, 14:41 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2016, 16:05
Φοιτητικές εκλογές: Επεισόδια με τραυματία σε Νομική, Παιδαγωγικό και Πάντειο
Facebook Twitter Whatsapp

Μετ εμποδίων πραγματοποιείται σήμερα στις σχολές της Αθήνας η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών απ όπου δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και οι εντάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Τεζάρης – Παναγιώτης Βελισσάρης 

Μετ εμποδίων πραγματοποιείται σήμερα στις σχολές της Αθήνας η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών απ όπου δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και οι εντάσεις.

Στη Νομική Σχολή Αθηνών ομάδα 10 ατόμων εισήλθε στο χώρο και προσπάθησε να αρπάξει τις κάλπες και τις σφραγίδες των φοιτητικών εκλογών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τραμπούκισαν άτομα που εκείνη την ώρα συμμετείχαν στη διαδικασία.

Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών που απώθησαν τους άγνωστους, και τα επεισόδια δεν έλαβαν περαιτέρω έκταση. Η ομάδα αποχωρώντας έσπασε και αναποδογύρισε τραπεζάκια φοιτητικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας φοιτητής τραυματίστηκε ελαφρά.

Αντίστοιχο συμβάν με εισβολή αγνώστων σημειώθηκε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ομάδα ατόμων να προπηλακίζουν φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδικασία, να αναποδογυρίζουν τραπεζάκια και να αποχωρούν από το σημείο, ενώ παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα και στο Παιδαγωγικό Αθηνών

Μάλιστα έξω από το Παιδαγωγικό, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου, ομάδα φοιτητών -σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη της ΠΚΣ- συνεπλάκη με τους αντιεξουσιαστές προκειμένου να τους απωθήσει, οι οποίοι εκτόξευσαν μέχρι και φωτοβολίδες. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα παρενέβη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Η διαδικασία των εκλογών, αυτήν την ώρα, συνεχίζεται κανονικά εκτός από το Πάντειο απ όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (πρόσκειται στο ΚΚΕ) αποχώρησε από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τα ρίχνει» η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει, με ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τα επεισόδια στο Πάντειο υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής βίας, αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές, προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη». 

Στην ανακοίνωσή της η φοιτητική οργάνωση που πρόσκειται στη ΝΔ τονίζει ακόμη ότι «η διάλυση των φοιτητικών εκλογών εμποδίζει το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, τους φοιτητές και σπουδαστές, να καταδικάσουν την κυβέρνηση-νεκροθάφτη των ονείρων τους». 

Όμως, όση βία και αν υποθάλψει, όση λάσπη και αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή των γεγονότων. Αυτοί που με ψέματα κέρδισαν την εξουσία, αυτοί που χωρίς ντροπή άλλαξαν θέσεις και αξίες, αυτοί που δεν διστάζουν να ασκήσουν βία.

Παράλληλα, καταδικάζει τέτοιες πρακτικές και καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία, για να αποφασίσουν οι ίδιοι με την ψήφο τους τι ανώτατη εκπαίδευση επιθυμούν.

«Παθογένειες ετών, που οδήγησαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στην οπισθοδρόμηση, πρεπεί να καταπολεμηθούν με την ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος. Καλούμε όλους τους φοιτητές να δυναμώσουν τη φωνή τους μαζί μας, για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συντελείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον τελευταίο 1,5 χρόνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Μικροεπεισόδια στο ΑΠΘ – Υποτονική προσέλευση φοιτητών στις κάλπες

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, όπου όπως και σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, διεξάγονται σήμερα φοιτητικές εκλογές. Την επίθεση, κυρίως κατά μελών της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εξαπέλυσε το μεσημέρι στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ ομάδα περίπου είκοσι ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας λοστούς. 

Τραυματισμοί δε σημειώθηκαν, ενώ αντίστοιχες επιθέσεις και σε άλλα Τμήματα, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών, αποτράπηκαν, καθώς μόλις πληροφορήθηκαν τα επεισόδια στη Γεωπονική οι φοιτητές εκεί απομακρύνθηκαν από τα τραπεζάκια, που ήταν στημένα τις εισόδους των Σχολών.

«Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε φοιτητές στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και κατόπιν κατευθύνθηκε και σε άλλες Σχολές. Κύριος στόχος τους ήταν φοιτητές που πρόσκεινται στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Χαδούλης.

Σημείωσε δε ότι "τέτοιες επιθέσεις είναι ενάντια στο σύνολο του φοιτητικού κινήματος και συνολικά προς της δημοκρατία", καθώς και ότι "οι φοιτητές κατάφεραν και απομόνωσαν τουλάχιστον προσωρινά τα στοιχεία που προκάλεσαν την κατάσταση".

Κατά τα άλλα η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές στα Τμήματα και Σχολές, τόσο του ΑΠΘ, όσο και του ΠΑΜΑΚ, είναι υποτονική και υπολογίζεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

«Διευκρινίσεις για τη διαφορετική καταγραφή της ΟΝΝΕΔ στο ψηφοδέλτιο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ»

 Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία στις περυσινές εκλογές αναδείχθηκε για 29η χρονιά πρώτη δύναμη, με το hashtag #antitheta καλεί τους φοιτητές μέσα από τις αφίσες και το υλικό που διανέμει «να πάμε αντίθετα στο ρεύμα της αδράνειας».

Σχετικά με την πρωτοβουλία συλλόγων τμημάτων ΑΕΙ από όλη την Ελλάδα να καταγραφούν στα αποτελέσματα των εκλογών ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη ο κ. Χαδούλης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κατεβαίνουμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απλά αποφασίσαμε να κάνουμε μία πολιτική κίνηση, δηλαδή να καταγραφούμε στα πανελλαδικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ, στην οποία και πρόσκειται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο λόγος αυτής της πολιτικής κίνησης είναι οι έντονες ανησυχίες μας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που ακολούθησαν το 10ο τακτικό συνέριο της ΟΝΝΕΔ. Είμαστε ΔΑΠίτες, είμαστε ΟΝΝΕΔίτες, είμαστε Νεοδημοκράτες και θέλουμε οι προβληματισμοί μας να εισακουστούν αν βγουν κοινά αποτελέσματα διαφορετικά».