Στα ύψη ανέβηκε η ένταση κατά την διάρκεια τις δίκης για το σχέδιο «Γοργοπόταμος», στη δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού, με 28 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο Χριστόδουλος Ξηρός και κρατούμενοι για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Κατά τη σημερινή διαδικασία επικράτησε χάος καθώς οι κατηγορούμενοι εξαπέλυσαν ύβρεις εναντίων των δικαστών, πέταξαν αντικείμενα και κινήθηκαν απειλητικά προς την έδρα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν περιγράφονται από κάποιους ως «πρωτοφανείς», καθώς χρειάστηκε πολλές φορές να παρέμβουν οι αστυνομικοί για να συγκρατήσουν κατηγορούμενους, και να προστατέψουν την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή.

Η δίκη έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες και μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Η «κόντρα» του εδωλίου με την Έδρα αφορά, όπως υποστηρίζει η πλευρά των κατηγορουμένων, προσπάθεια της προέδρου να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς δεν έχουν δοθεί άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο για την παράσταση των συνηγόρων.

Πρωτοφανείς απειλές

Έτσι, με την έναρξη και της σημερινής συνεδρίασης, κατηγορούμενοι απείλησαν την πρόεδρο, προκαλώντας γέλια και επευφημίες συγκατηγορουμένων τους: «Άντε γ.. Δεν θα σε σώσουν ούτε δέκα μπάτσοι» της φώναζαν. Η απάντηση της προέδρου, η οποία άρχισε να φωνάζει «ησυχία, ντροπή σας, θα σας βγουν ξινά τα γέλια», πυροδότησε την ατμόσφαιρα.

Οι κατηγορούμενοι άρχισαν να την αποκαλούν «καρ…» και εκείνη τούς ανταπάντησε «αυτά να τα λέτε στις φιλενάδες σας». Η κατάσταση εκτροχιάστηκε και κάποιοι εκ των κατηγορουμένων φαίνεται να πέταξαν προς την Έδρα κομμάτια από τα διαχωριστικά της αίθουσας, ενώ ένας εξ αυτών κινήθηκε απειλητικά προς την πρόεδρο και τον συγκράτησαν αστυνομικοί.

Οι δικαστές ζήτησαν την αποβολή κάποιων κατηγορουμένων, αλλά η ένταση δεν μειώθηκε, καθώς η πρόεδρος προσπάθησε και πάλι να συνεχίσει τη διαδικασία.

Στη δικογραφία για την υπόθεση, αναφέρεται πως μετά την απόδραση του Ξηρού, τον Ιανουάριο του 2014, οι κατηγορούμενοι, που είχαν αποφασίσει για το «Σχέδιο Γοργοπόταμος», δηλαδή τη βομβιστική επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, είχαν ξεκινήσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή του, ώστε να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι «Πυρήνες». Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η κωδική ονομασία του Σχεδίου βρέθηκε σε σημειώσεις του Χριστόδουλου Ξηρού, οι οποίες κατασχέθηκαν από το κρησφύγετό του στην Ανάβυσσο μετά τη σύλληψή του, τον Ιανουάριο του 2015. Οι 28 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που αφορούν κατά περίσταση τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής όπλων και εκρηκτικών κ.ά.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου, πλην του Ξηρού, είναι οι: Παν.Αργυρού, Γ. Πολυδώρου, Ό. Οικονομίδου, Χρ. Τσάκαλος, Γερ. Τσάκαλος, Χαρ. Χατζημιχελάκης, Θ. Μαυρόπουλος, Γ. Νικολόπουλος, Μ. Νικολόπουλος, Ντ. Μπολάνο, Χ. Κόκα, Μ. Μπουτζάρ και Αγγ. Σπυροπούλου, σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου. Επίσης, δικάζονται, σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου Εφετών, η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου και η σύντροφος του δεύτερου γιού της.