Αναστάτωση και σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των συνταξιούχων προκαλεί το «ψαλίδισμα» στο ΕΚΑΣ, αλλά και η αναδρομική επιστροφή του στο ελληνικό δημόσιο από 1-1-2016 σε χιλιάδες άτομα, μετά από την αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια.

Μάλιστα, οι ενώσεις καλούν τις επόμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που αφορούν όχι μόνο στην συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά και στη γενικότερη φοροκαταιγίδα που υλοποιεί η κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ για το πρώτο 6μηνο του 2016 θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις όσων το χάνουν σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και για το μέρισμα τα αναδρομικά τριών μηνών (Ιανουάριος – Μάρτιος) να αποπληρωθούν σε δόσεις από τους μερισματούχους. 

Νέες επικουρικές, κουρεμένα προσυνταξιοδοτικά τραπεζοϋπαλλήλων και νέα πλαφόν «μετράνε» από τις παροχές του Ιουνίου κι αν δεν ενσωματωθούν σε αυτές θα παρακρατηθεί αναδρομικά η διαφορά σε δόσεις.

Για «καταστροφικό» μέτρο που πλήττει μεγάλο μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων που ζούν από αυτό το βοήθημα μιλά ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος μιλά για απώλειες σε 60-70.000 άτομα.

«Αφορά ανθρώπους που δούλεψαν και πρόσφεραν, έχουν δώσει εισφορές και τώρα βρίσκονται στο δρόμο, αφού καλούνται να ζήσουν με ελάχιστα ευρώ. Στην ουσία είναι περικοπή κύριων συντάξεων αυτό που γίνεται» τονίζει ο κ. Κουμπούρης.

«Δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Όσο ζούμε και μας επιβάλλονται αυτά τα μέτρα, θα είμαστε επι ποδός αγώνα. Οι νόμοι γκρεμίζονται όταν είναι άδικοι. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτά τα μέτρα που μας βουλιάζουν ακόμα περισσότερο» καταλήγει. 

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το σχόλιο του προέδρου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ορέστη Τάτση, ο οποίος μιλά για «μούδιασμα ανάμεσα στους συνταξιούχους που βλέπουν στην ουσία τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά. 

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται, ειδικά για ανθρώπους που έχουν δουλέψει σκληρά τόσα χρόνια και δεν τους έχει χαρίσει κανείς τίποτα» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΑΕΕ

Ο κ. Τάτσης προαναγγέλλει, δε, την συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αλλά και δυναμικές κινητοποιήσεις

Για κάτι περισσότερο από έγκλημα μιλά ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Νίκος Μουλίνος, αναφερόμενος τόσο στα χαμένα χρήματα του ΕΚΑΣ, αλλά και στα νέα μέτρα που φέρνει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση:

«Δεν είναι πια ουτοπία αυτό που ζούμε. Είναι πραγματικότητα και αφορά συνταξιούχους που παίρνουν 500 ευρώ και είχαν το ΕΚΑΣ ως ένα μικρό βοήθημα για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Ούτε αυτό πια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν. Αλήθεια, πως θεωρούν οι ιθύνοντες ότι θα μπορούν πια να ανταποκριθούν στους παραπάνω φόρους που έρχονται;» σημειώνει ο κ. Μουλίνος, ο οποίος προσθέτει ότι η επιστροφή του ποσού θα συμβάλλει σε ακόμα περισσότερη φτωχοποίηση...