Ρεπορτάζ: Γεωργία Σάκκουλα - Μιχάλης Τεζάρης

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αναφέρουν ότι παιδιά πρόσφυγες εκδίδονται βιαίως στην περιοχή του Ελληνικού. Η κατάσταση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με νεαρά προσφυγόπουλα να πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων και του γενικού ξεπεσμού που έχει φέρει η εγκατάλειψη σε δομές που έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Όπως καταγγέλλουν στο Newpost, υπάρχουν ομάδες Μαροκινών και Ιρανών που παίζουν καθημερινά ξύλο, ενώ υπάρχουν κρούσματα εμπορίας ναρκωτικών και εσχάτως... εκπορνευσης ανήλικων. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost, εκτός από τον δήμαρχος Αλίμου, που κατήγγειλε δημόσια χθες μέσω του ΣΚΑΪ, την κατάσταση, ανάλογες καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος μικρών παιδιών από κυκλώματα που τα πλησιάζουν και τα αναγκάζουν να εκδίδονται με τη βία, έχουν περιέλθει στη γνώση και άλλων δημοτικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. υπάρχουν καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές το βράδυ σημειώνοντας ότι οι πιο σκληροί επιβάλλονται στους υπόλοιπους, ενώ γίνεται βίαιη εκπόρνευση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, κυρίως τις νυχτερινές ώρες Παρασκευής και Σαββάτου.

Έγκυρες πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε καταγγελία για βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού, σχηματίστηκε δικογραφία, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, καθώς στην ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στο παιδί, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε βιασμός. 

«Δεν το αποκλείω αλλά δεν το γνωρίζω» απάντησε σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου για τον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό, ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Έχω μάθει για συγκρούσεις, απειλές, καυγάδες κτλ αλλά για εκπόρνευση δεν ξέρω», δήλωσε στο Newpost.

Κυρίτσης: Το θέμα διερευνάται 

Το θέμα έχει ήδη φτάσει «στα αυτιά» της κυβέρνησης καθώς όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο Newpost ο υπεύθυνος του Συντονιστικού Οργάνου για την διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης,  οι καταγγελίες είναι υπό διερεύνηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «έχω ρωτήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το αν έχει γίνει κάποια καταγγελία και περιμένω να μάθω».

Ωστόσο ο κ. Κυρίτσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και περί μη υπαρκτών καταγγελιών αλλά για δημιουργία κλίματος στην περιοχή.

«Έχω την εντύπωση όμως και το ψάχνω τώρα ότι πρόκειται για μια είδηση που κάνει δεύτερη ή τρίτη καριέρα στα media, δηλαδή ότι την είχα ξανακούσει», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης και συμπλήρωσε απ’ ό,τι είδε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «είχε δημιουργηθεί από σύμβουλο της Χρυσής Αυγής ένα κλίμα για πρόσληψη μπράβων στα κέντρα».

«Μπορεί να είναι πραγματική καταγγελία μπορεί όμως και να εντάσσεται σε ένα τέτοιο κλίμα» κατέληξε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού για το προσφυγικό.

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. αρμόδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν στο Newpost ότι ουδεμία τέτοια καταγγελία έχει φτάσει στις αρμόδιες Αρχές.

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση» 

Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι της περιοχής κάνουν λόγο για "κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο" και επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της θερμοκρασίας για αύξηση των λοιμώξεων και των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των οικογενειών τους. Αρμόδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αφοδεύουν παντού γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές, ενώ έχουν σπάσει τα τζάμια του συγκροτήματος στο Ελληνικό λόγω της ζέστης και των άθλιων συνθηκών υγιεινής". 

Σοκ προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες η δημοσιοποίηση της θλιβερής πραγματικότητας που επικρατεί στην Ειδομένη, αλλά και τον Πειραιά, όπου οι καταυλισμοί έχουν πλέον γκετοποιηθεί. Ένα απίστευτο παραμάγαζο εγκληματικών δραστηριοτήτων και απίστευτης ανοχής απο τις αρχές έχει στηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στον καταυλισμό προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και σε αυτόν της Ειδομένης. Ναρκωτικά, πορνεία, σκηνές μόνο για σεξ και... ματάκηδες επί πληρωμή συνθέτουν το σκηνικό έκνομων πράξεων.