Τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις «μεγάλες αναμονές» για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, ζητά με αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στην αναφορά του ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες» και σημειώνει ότι ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι «απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ενώ, στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.

Επισημαίνει, ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε ότι «η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, γιατρών και πολιτείας».

Πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό παρά τις καταγγελίες. Όπως σημείωνε πριν από περίπου τρεις μήνες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και Συντ. Δντης Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» Γιώργος Πισσάκας, επτά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για ακτινοθεραπεία περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να προσλάβει το κατάλληλο και απαραίτητο προσωπικό για να εγκατασταθούν και λειτουργήσουν.