Για το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost.gr έχει προγραμματιστεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, έχουν κληθεί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχές να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν άμεσα σε 8 νέους χώρους φιλοξενίας.

Παράλληλα πληροφορίες θέλουν και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να έχουν φύγει από την Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται στην Ειδομένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, άγνωστο αν απλώς συμμετέχουν σε αυτή ή αναζητούν κάτι περισσότερο στο χώρο του καταυλισμού.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ξεκαθάρισε  ότι «είδα έμφαση στο διαδίκτυο στο αστυνομικό σκέλος... Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αστυνομοκεντρικά το προσφυγικό, δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο

«Δεν είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επελάσουν στίφη αστυνομικών με άλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε ειδοποιήσει ότι όταν θα είναι έτοιμοι οι έξι - επτά στεγασμένοι χώροι θα ξεκινήσει η μεταφορά του κόσμου. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, όπως στον Πειραιά, θα μετακινηθεί ο κόσμος στις νέες εγκαταστάσεις, κάτι που είναι ισχυρό δέλεαρ» πρόσθεσε. 

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων που ξεκινά αύριο θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

"Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί" πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.