Ένα ζοφερό τοπίο στην Ελλάδα περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της αν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και διακόψει τους ελέγχους των προσφυγικών ροών. Την ίδια στιγμή σύμβουλος του Ερντογάν τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να αθετήσει τις συμφωνίες της με την ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και αυτή που σχετίζεται με την Ελλάδα και το προσφυγικό. 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν για το προσφυγικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και σταματήσει τους ελέγχους των προσφυγικών ροών, τότε οι αριθμοί των προσφύγων ενδέχεται να φθάσουν και πάλι τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ''καθώς τα Σκόπια κρατούν κλειστά τα σύνορά τους, οι πρόσφυγες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Το τίμημα για την ΕΕ θα ήταν ένα χάος στην Ελλάδα.

Παράλληλα η καγκελάριος αναμένεται να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στην Ταγίπ Ερντογάν για την άρση της βουλευτικής ασυλίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ζητούμενο όμως θα ήταν μια σκληρή στάση. Όμως η ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό θα σταθεί εμπόδιο σε μια έντονη αντίδραση''.

Απειλεί με αθέτηση συμφωνίας η 'Αγκυρα 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ''δείχνει τα δόντια της'' στην ΕΕ σε σχέση με τις συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί, μέσω του συμβούλου του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ. 

Ο Μπολούτ, σε συνέντευξή του στο TRT Haber, τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης, εάν η ΕΕ συνεχίσει να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις συνομιλίες της με την Άγκυρα. 

Η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με στόχο την ανακοπή της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά προσκόμματα, εξαιτίας των διαφωνιών για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, για τον οποίο η Ένωση ζητεί να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά μέτρα.

Το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας θα βασίζεται στην παραγωγή, με την αμυντική βιομηχανία να αποτελεί τον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας, δήλωσε επίσης ο Γιγίτ Μπουλούτ διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα διατηρηθεί, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νέου οικονομικού επιτελείου της τουρκικής κυβέρνησης.