Να αποχωρούν από τον καταυλισμό της Ειδομένης προτού τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης της κυβέρνησης, που πρώτο αποκάλυψε σήμερα το Newpost, έχουν ξεκινήσει κατά εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή εδώ και μήνες.

Στην περιοχή έχουν ήδη φτάσει πούλμαν που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους και πολλοί – κυρίως σύροι πρόσφυγες- με τις οικογένειές τους δέχθηκαν να μετακινηθούν σε κάποια από τα κοντινά κέντρα φιλοξενίας.

Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί μετανάστες εγκατέλειψαν τον άτυπο καταυλισμό με άγνωστο όμως προορισμό, και όχι κάποια οργανωμένη δομή, διατηρώντας την ελπίδα ότι ίσως ανοίξουν πάλι τα σύνορα και μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr

Για αύριο το πρωί πάντως έχει προγραμματιστεί οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας στον καταυλισμό της Ειδομένης, προκειμένου να μετακινηθεί το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας.

Ήδη στην περιοχή οδεύουν διμοιρίες των ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία και ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αρχικά τη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς που θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Παράλληλα πληροφορίες θέλουν και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να έχουν φύγει από την Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται στην Ειδομένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, άγνωστο αν απλώς συμμετέχουν σε αυτή ή αναζητούν κάτι περισσότερο στο χώρο του καταυλισμού.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επισημαίνει από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη χρήση βίας, με τον υπεύθυνο του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Γιώργο Κυρίτση να τονίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο.»

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ ο κ. Κυρίτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμοι στεγασμένοι χώροι στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι.

«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.