current views are: 13

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:32

Αδειάζει η Ειδομένη – Ομαλά συνεχίζεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ (Βίντεο)

Ομαλά εξελίσσεται ​ η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης όπως αποκάλυψε χθες το newpost.gr.

Δημοσίευση 04:32’

Ομαλά εξελίσσεται ​ η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης όπως αποκάλυψε χθες το newpost.gr.

Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης όπως αποκάλυψε χθες το newpost.gr.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και ήδη αναχώρησαν από την Ειδομένη οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, με επτά συνολικά χώρους φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει συνολικά 1528 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

 Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

 Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Καρέ καρέ η εκκένωση – Βίντεο της Αστυνομίας 

  Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου. 

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες. 

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Τα σχέδια για την εκκένωση

Στα σχέδια για την εκκένωση, σύμφωνα με την Καθημερινή, προβλέπουν ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στην οποία θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάει πάνω από τον καταυλισμό και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου, απ’ όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων. Ενώ, την επιχείρηση εκκένωσης θα εποπτεύει εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την «Κ» ότι η μετακίνηση – απομάκρυνση των αλλοδαπών θα ξεκινήσει από την πλευρά του καταυλισμού που βρίσκεται εγγύτερα στην Ειδομένη και θα εξελιχθεί προοδευτικά με κατεύθυνση προς τις γραμμές του τρένου. Σκοπός των αστυνομικών είναι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αρχικά γυναίκες και παιδιά και εν συνεχεία οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες. Φιλοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η διαδικασία να κυλήσει δίχως εντάσεις και να ολοκληρωθεί εντός 3-4 ημερών.

Όμως σε περίπτωση σε περίπτωση επεισοδίων η διαδικασία ενδέχεται ακόμα και να ματαιωθεί προσωρινά, ενώ ως «οδηγό» της η Αστυνομία έχει αντίστοιχες, μικρότερης βέβαια κλίμακας, επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους δίχως απρόοπτα και χωρίς οι μετανάστες να προβάλουν αντίσταση κατά την επιβίβασή τους στα λεωφορεία που τους μετέφεραν σε οργανωμένους καταυλισμούς. Το ίδιο ευελπιστούν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να επαναληφθεί και τώρα. Εξάλλου, την τελευταία εβδομάδα αποχωρούν οικειοθελώς 200-300 αλλοδαποί, ημερησίως, με προορισμό οργανωμένες δομές που λειτουργούν σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. 

Αντιδράσεις για την εκκένωση του καταυλισμού: 

Κικίλιας: Επί 13 μήνες η ανίκανη κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε: 

«Επί 13 μήνες ο κ. Τσίπρας και η ανίκανη Κυβέρνησή του διέσυραν διεθνώς τη χώρα μας στηνΕιδομένη, καταλύοντας τους νόμους του ελληνικού Κράτους, αλλά και κάθε έννοια ανθρωπισμού. Εγκατέλειψαν χιλιάδες ανθρώπους σε τραγικές συνθήκες εξαθλίωσης».

Το Ποτάμι: Αποκλειστικότητα στην προπαγάνδα

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα για όσους ελέγχουν την εξουσία. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ως «αντιστάθμισμα» μονοπώλιο της κρατικής ενημέρωσης. Η επιλογή να μείνουν μακριά από την Ειδομένη τα ΜΜΕ επειδή όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού «η αστυνομία δεν ήθελε 100 κάμερες στα πόδια της» σε μία ειρηνική επιχείρηση (όπως διατυμπανίζεται από το Μαξίμου) ήταν εξ αρχής ακατανόητη. Έγινε όμως κατανοητή από την αποκλειστικότητα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ οι οποίοι προπαγανδίζουν “κατ’ αποκλειστικότητα” την επιχείρηση που εξελίσσεται “όμορφα και ωραία”. Ντροπή. Ο συριζαϊσμός γίνεται συνώνυμο του φαρισαϊσμού.

Τζιτζικώστας: Μη μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη  

Την ανάγκη να μην μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη εξέφρασε σήμερα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο, τονίζοντας ότι η εκκένωση του καταυλισμού ήταν και αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε από την Περιφέρεια. 

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως είναι σημαντικό να ανοίξει άμεσα και η σιδηροδρομική γραμμή, που παραμένει κλειστή για περίπου 70 μέρες, με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, όσο και στην εθνική οικονομία.

«Σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν είναι λογικό ένας Περιφερειάρχης να αναγκάζεται να ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας της περιοχής», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αντίθετη η ΛΑΕ 

Η ΛΑΕ με ανακοίνωση της καταγγέλλει την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης για την απομάκρυνση των προσφύγων της Ειδομένης και τη μεταφορά τους σε κέντρα «φιλοξενίας, μετά την απομάκρυνση των αλληλέγγυων και των εκπροσώπων του Τύπου», όπως σημειώνει.

Η μεταφορά των προσφύγων, προσθέτει σε κέντρα φιλοξενίας «δεν σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», όπως «καταμαρτυρούν οι πολυάριθμες κινητοποιήσεις και απεργίες πείνας που ξεκινούν οι πρόσφυγες σε διάφορα σημεία της χώρας».

 


σχετικα αρθρα