Ολοκληρώθηκε με απόλυτη ομαλότητα, σήμερα αργά το απόγευμα, η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τη περιοχή της Ειδομένης.

Ειδικότερα από το πρωί, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, το πρωί.

Ωστόσο, προβλήματα παρατηρούνται από τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στα κέντρα φιλοξενίας και αποχωρούν λόγω των συνθηκών διαμονής. Όπως μεταδίδει το seleo.gr ομάδα περίπου 100 προσφύγων αποχώρησε από το κέντρο στο Δερβένι λόγω των συνθηκών διαμονής και αποφάσισε να συνεχίσει για Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν μαζί τους και παιδιά και κουβαλούν σάκους και σκηνές.