Συντονισμένα και με πληροφορίες που είχαν συλλέξει όλο το τελευταίο διάστημα στη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έγινε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. 

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, το προηγούμενο διάστημα, είχαν γίνει κινήσεις και παρεμβάσεις στην Ειδομένη, μετά από πληροφορίες που είχε συλλέξει η ΕΥΠ, και είχαν γίνει προσαγωγές μεταναστών που δημιουργούσαν προβλήματα στον καταυλισμό, εμποδίζοντας την αποσυμφόρηση του πρόχειρου καταυλισμού. 

Αργά το απόγευμα, η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τη περιοχή της Ειδομένης.

Ειδικότερα από το πρωί, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.