Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 13

25 Μαΐου 2016
Δημοσίευση08:48

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – Εκκενώθηκε προληπτικά σχολείο (φωτό)

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 11.30 το πρωί, στην Κρήτη.

Δημοσίευση 08:48’

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 11.30 το πρωί, στην Κρήτη.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 11.30 το πρωί, στην Κρήτη.

Ο σεισμός, ήταν 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Κρήτη στη θαλάσσια περιοχή 53 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Έγινε αισθητός στο Ηράκλειο, ενώ στην Ιεράπετρα κόσμος βγήκε στους δρόμους.  

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται κοντά στην ακτή και το εστιακό της βάθος στα 2 χιλιόμετρα. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης κατά τόπους σημειώθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς και στις τηλεπικοινωνίες.

Στις 11:46 σημειώθηκε μετασεισμός 4,0 βαθμών Ρίχτερ.

«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.

Η προειδοποίηση σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο θα είναι τοπικού χαρακτήρα. 

Ρωγμές στην Ακαδημία

Ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτήριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, όπου στεγάζονται τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία. Το σχολείο εκκενώνεται προληπτικά, ενώ στο σημείο έσπευσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης. Ο αντιδήμαρχος είδε τις ρωγμές, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι είναι νέες οι ρωγμές, κάτι που θα ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Όπως τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, η πρακτική του προαυλισμού των παιδιών και της μη επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου είναι πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις σεισμού και δεν αποτελεί έκτακτη οδηγία για την περίπτωση της Ακαδημίας.

Στο ρυθμό των Ρίχτερ από τα ξημερώματα:

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε στις 2.26 μετά τα μεσάνυχτα, σε απόσταση 53 χλμ νότια της Ιεράπετρας, με το εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα. 

Περίπου μια ώρα αργότερα, υπήρξε μια ακόμα δόνηση, αυτή τη φορά στα 2,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 46 χλμ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Η καταγραφή του σεισμού στον σεισμογράφο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

 

 


σχετικα αρθρα