Ως κάτι συνηθισμένο στην περιοχή της Κρήτης, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο σεισμογενής του Ευρασιατικού τόξου, χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τον σεισμό 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αν είναι ο τελικός σεισμός ή θα οδηγήσει σε κάτι πιο μεγάλο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, ελάχιστα λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, από το Αστεροσκοπείο καταγράφηκε πιθανότητα για τοπικό τσουνάμι και εστάλη σχετική προειδοποίηση στις σχετικές υπηρεσίες για να είναι σε επιφυλακή, ωστόσο, τελικά, το πιθανότερο είναι να ακυρωθεί, καθώς η περιοχή δεν δίνει τέτοιες ενδείξεις. 

Για ''συνηθισμένο γεγονός'' στην περιοχή κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε το οτιδήποτε. 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ''πρόκειτα για έναν ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα στο ελληνικό τόξο σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι έκπληξη αυτός ο σεισμός, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα είναι ο οριστικός σεισμός ή θα ακολουθήσει κάποιος άλλος. Παρακολουθούμε στενά την μετασεισμική διαδικασία για να δούμε τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή''. 

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τονίζει ότι ''κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Αυτός που έγινε το πρωί είναι ένας σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός γιατί ήταν επιφανειακός. Είναι κάτι σύνηθες στην περιοχή, που δίνει πολλές φορές σεισμούς 3 και λίγο παραπάνω Ρίχτερ. Είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε ακολουθήσει, παρακολουθώντας τους μετασεισμούς και την γενικότερη δραστηριότητα της περιοχής''. 

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη δεν έχουν σημειωθεί ακόμα υλικές ζημιές ή τραυματισμοί, παρά μόνο κάποιες πτώσεις αντικειμένων μέσα σε οικίες.