Στο κλείσιμο του εναέριου χώρου με τη Λιβύη έως τις 8 Σεπτεμβρίου προχώρησε η Ελλάδα εκδίδοντας χθες σχετική ΝΟΤΑΜ ενώ επίκειται στα μέσα καλοκαιριού, κοινή άσκηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο με την επονομασία «Phoenix Express 2016».

Συγκεκριμένα, με τη NOTAM 1117/16 η Αθήνα απαγορεύει την είσοδο στο ελληνικό FIR σε κάθε αεροπλάνο που εκκινεί από τη Λιβύη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως «ελληνικά κρατικά αεροσκάφη, πολεμικά αεροπλάνα ξένων κρατών – μόνο εφόσον αυτά έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ιατρικές πτήσεις».

Το ΚΚΕ με σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποιεί για «νέα ιμπλεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη» ακτινογραφώντας την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Phoenix Express 2016» στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή του διερωτάται ποιος είναι ο ρόλος της βάσης της Σούδας στις σχεδιαζόμενες εξελίξεις και ρωτά αν προετοιμάζεται νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

«Τι υπηρετεί η  ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς τους πιλότους), που έχει εκδοθεί με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης -παράλληλα με σχετικές ΝΟΤΑΜ της Ιταλίας και της Μάλτας-  για το κλείσιμο των εναέριων χώρων για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη και την υποδοχή ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο;» αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει ότι  «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει σαφείς απαντήσεις».