Στο θέμα με τα πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων και τις εξετάσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Πρόκειται για μία υπόθεση που πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, πριν από 15 χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε:

Είναι υπόθεση, που όπως και να τη χαρακτηρίσουμε, προφανώς έχει συμβεί στα χρόνια της δικομματικής διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Παρότι υπήρχε μία νομοθετική ρύθμιση της τότε υπουργού, της Μαριέττας Γιαννάκου, να περάσουν από εξετάσεις όσοι έχουν παράτυπους τίτλους, δεν έγινε κανένας έλεγχος από τις κυβερνήσεις και καμία εξέταση.

«Δεν έχει γίνει καταλογισμός σε πρόσωπα, έγινε τότε μία γενική έρευνα και κατόπιν οι κυβερνήσεις, με εξαίρεση τη δική μας κυβέρνηση, δεν έκαναν κανένα έλεγχο για να δουν ποια είναι η έκταση του προβλήματος» υπογράμμισε και συνέχισε:

Οι εξετάσεις που είχε προβλέψει η κυρία Γιαννάκου, που ήταν μία σωστή διαδικασία, ήταν για να δούμε εάν όντως οι τίτλοι αυτοί αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες γνώσεις ή είναι τίτλοι παράτυποι.

«Ο κ. Κατρούγκαλος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε έρευνα μετά από 10 χρόνια και βρήκε έναν αριθμό ‘πτυχιούχων’ των ΤΕΕ που ήταν στο δημόσιο. Η έρευνα προχωράει, δεν είναι εύκολη» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό που έκανε ο Κατρούγκαλος στους τέσσερις μήνες θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Παρότι του έστελναν μηνύματα οι φορείς έκανε πως δεν καταλάβαινε. Το μόνο που έκανε τότε ήταν να απολύει εκπαιδευτικούς. Τώρα ‘ξύπνησε’» τόνισε ο υπουργός.