Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, οι εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για τα 563 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπόλης.

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στη βυζαντινή καστροπολιτεία, τον τόπο όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, τέλεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων περιφερειακών και τοπικών Αρχών, Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά μνημόσυνο, για τον τελευταίο αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων κατά την υπεράσπιση της Πόλης.

Ακολούθησε ομιλία από τον σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Εμμανουήλ Στεργιούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ως τον πρώτο Έλληνα. Αυτή την ώρα στον νέο Μυστρά, τελέστηκε στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ παρίστανται οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπαρτιατών Βαγγέλης Βαλιώτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λοιπών Αρχών του νομού και της περιφέρειας καθώς και πλήθος κόσμου.

Σε λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το κτίριο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά.

Οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων 2016, θα ολοκληρωθούν το βράδυ με μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά με τίτλο «τη Ρωμανία εκούρσευαν». Πρόκειται για ένα δίωρο πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από διάφορα μέρη του ελληνισμού εμπνευσμένα από τα γεγονότα της άλωσης.