Λίγο πριν πέσει η «αυλαία» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το θρίλερ για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άρχισε, με τις πρώτες εκτιμήσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.
 
Φέτος, το μάθημα «βαρόμετρο», που φαίνεται πως θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι τα Μαθηματικά, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τα εξεταστικά κέντρα, τα γραπτά των μαθητών κινούνται κάτω από τη βάση. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στα Μαθηματικά το άριστα είναι το 18 και όχι το 20.  
 
Ειδικά όσον αφορά την ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά με βαθμούς κάτω από τη βάση κινούνται στο 80% με 85%.
Από την άλλη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι βαθμολογίες σε Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά κινούνται στα περσινά επίπεδα. 
Παράλληλα, αναμένεται να δούμε «μάχη» αριστούχων, καθώς οι βαθμοί θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε «εκτόξευση» των βάσεων στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ σε αυτές με τη μικρότερη ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το όριο εισαγωγής.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 

Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, ενώ ανοδική θα είναι στις Ανθρωπιστικές και στα Παραϊατρικά Επαγγέλματα.
 
Άνοδος των βάσεων αναμένεται και στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής, ενώ για τις παιδαγωγικές σχολές η ζήτηση δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεωρητική κατεύθυνση διαγωνίζεται το 39% των υποψηφίων, ένας ακόμα παράγοντας που θα διαμορφώσει τις βάσεις αυτών των σχολών.
 
Υποχώρηση αναμένεται και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς με το νέο σύστημα δεν απευθύνονται στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
 
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι ιατρικές σχολές όχι μόνο δεν θα πέσουν κάτω από τις 18.000 μονάδες, αντιθέτως, το εισιτήριο θα κινηθεί κοντά στις 19.000 μονάδες. 
 
Σύμφωνα με τη συνολική εκτίμηση, οι καλές έως τώρα επιδόσεις των υποψηφίων σε κάποια μαθήματα θα οδηγήσουν σε άνοδο στις βάσεις των σχολών υψηλής ζήτησης. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης ή Οικονομικών Σχολών (Πεδία 4ο και 5ο) και κάποιων Πολυτεχνικών του 2ου Πεδίου, η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική.
 
Σημειώνεται πάντως ότι, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα φετινά θέματα δεν είχαν  μεγάλο βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με άλλες χρονιές, ούτε έκρυβαν παγίδες, έως σήμερα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί «συνωστισμός» αριστούχων σε κάποιες σχολές με μεγάλη ζήτηση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.