Πρόσφυγες «αγνοούμενοι» ή χαμένοι στην καταμέτρηση; Τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για χιλιάδες πρόσφυγες αγνοούμενους στην ελληνική επικράτεια. Άλλοι τους υπολογίζουν σε 4.000 και κάποιοι έκαναν λόγο για 9.000

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει απόκλιση στους αριθμούς που έδινε το Συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης πριν την εκκένωση και στον αριθμό των προσφύγων που απομακρύνθηκαν/μετακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε άλλες δομές ή άναρχα σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, στην περιοχή των Ευζώνων έχει στηθεί μια «νέα Ειδομένη», ένας καινούργιος δηλαδή άτυπος καταυλισμός με περίπου 3.000 πρόσφυγες που έχουν στήσει τις σκηνές τους γύρω από το γνωστό πια βενζινάδικο και σε ένα παλιό ξενοδοχείο. Αυτό σίγουρα δεν το λες και επιτυχία. Μια ημέρα άλλωστε πριν ξεκινήσει και επίσημα το σχέδιο εκκένωσης, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, ήταν πολλοί αυτοί που είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό. Αντίστοιχες εικόνες ντροπής με εκείνες που επί μακρόν βλέπαμε από την Ειδομένη, αφού δεν υπάρχουν εκεί ούτε καν στοιχειώδεις υποδομές φιλοξενίας ανθρώπων.

Επίσημα με το πέρας της επιχείρησης οι Αρχές ανέφεραν ότι έπειτα από τρεις ημέρες μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στη Σίνδο, στο Δερβένι, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς συνολικά περί τους 3800 πρόσφυγες.

Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη ότι πριν την επιχείρηση στην Ειδομένη, σύμφωνα πάντα με το αρμόδιο συντονιστικό, βρίσκονταν περίπου 8.500 και ότι απ’ αυτούς 3.800 μετακινήθηκαν υπό τη καθοδήγηση των Αρχών σε άλλες δομές της Β. Ελλάδας ενώ άλλοι περίπου 3.000 μετακινήθηκαν μόνοι τους στην περιοχή των Ευζώνων, τότε καταλαβαίνει κανείς πως σίγουρα δεν μιλάμε για σχεδόν τους μισούς πρόσφυγες οι οποίοι φέρονται ως εξαφανισμένοι.

Πρόκειται για μια διαφορά περί τους 1.700 ανθρώπους, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμελητέα, αλλά απέχει κατά πολύ από την εκτίμηση για τους μισούς πρόσφυγες της Ειδομένης.

Για λάθος υπολογισμό κάνει λόγο από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπεύθυνος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης, στον απόηχο όλης αυτής της συζήτησης για τους αγνοούμενους πρόσφυγες.

Μιλώντας στο Newpost ανέφερε ότι πρόκειται για «θεμιτή απώλεια» καθώς όπως εξήγησε «θεωρούμε ότι ο συνολικός αριθμός στην Ειδομένη ότι ήταν περίπου 1.000 άτομα λιγότερα και αυτό επειδή προσεγγιστικά το υπολογίζαμε και με βάση τις μερίδες φαγητού». Μάλιστα έφερε ως αντίστοιχο παράδειγμα  τη γερμανική κυβέρνηση που πριν από μερικούς μήνες είχε πει ότι περίπου 135.000 πρόσφυγες αγνοούνται σε σύνολο περίπου 1 εκατομμυρίου.

«Γενικά  θεωρούμε ότι ο περισσότερος κόσμος πήγε στο ξενοδοχείο και το βενζινάδικο» είπε ακόμη ενώ σημείωσε πως «από Δευτέρα συνεχίζουμε στην ευρύτερη περιοχή», εννοώντας την επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων σε δομές φιλοξενίας.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζουν τη δημιουργία και άλλων κέντρων στην ευρύτερη περιοχή απάντηση πως «δεν νομίζουμε ότι θα χρειαστούν άλλα» και ότι  «προς το παρόν  δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός».

Για «ερασιτεχνισμό» και «παιδαριώδη» χειρισμό κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κώστας Γκιουλέκας. «Είναι αστείο σηκώθηκαν και έφυγαν και πήγαν παρακάτω» σχολιάζει στο Newpost ο βουλευτής της ΝΔ  σημειώνοντας ότι πολλοί είναι διασκορπισμένοι στο νόμο Κιλκίς και τις γύρω περιοχές και πως «εκεί το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα και η πολιτεία αγνοεί που βρίσκονται».

«Αυτό δείχνει όχι μόνο την έλλειψη συντονισμού αλλά ότι αυτοσχεδιάζουν στις πλάτες αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων», τονίζει ακόμη και συμπληρώνει πως «περισσότερο τους ενδιαφέρει η εικόνα που θα δώσουν προς τα έξω  παρά το να λύσουν το θέμα».

Όπως σημειώνει «από τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχουν γίνει οι οργανωμένοι καταυλισμοί που θα προλαβαίναμε πολλά από τα κύματα να τα κατευθύνουμε σε συγκεκριμένους χώρους, οργανωμένους όπως είχε την υποχρέωση η Ελλάδα να κάνει. Τώρα οι άνθρωποι φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση, δεν ξέρεις ούτε καν που βρίσκονται». 

Και πέρα απ’ αυτό, υπογραμμίζει ο Κ. Γκιουλέκας «είναι και οι ίδιοι εκτεθειμένοι» ενώ υπάρχει και το θέμα τις σίτισης για όσους δεν είναι σε οργανωμένους καταυλισμούς. Πως θα ζήσουν; Τι θα φάνε τα παιδιά τους; Είναι μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα που δεν μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίζει με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατακεραύνωσε για μια ακόμη φορά τις ελληνικές Αρχές για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη και απευθύνει έκκληση να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «όσο το δυνατόν ταχύτερα». 

«Η Ύπατη Αρμοστεία χρηματοδοτείται όχι μόνο για να κάνει report τις συνθήκες αλλά να βοηθάει τη βελτίωση τους» σχολίασε σχετικά στο Newpost ο Γ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που φτιάχνουμε καινούργιους χώρους στην αρχή έχουν ελλείψεις και στη συνέχεια τους βελτιώνουμε. Αυτό θα γίνει και τώρα».