Εγκρίθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου οι 30 δήμοι από τις 13 περιφέρειες της χώρας, στους οποίους εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για τη δεύτερη, πιλοτική φάση του προγράμματος που από την Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας με τους 30 δήμους από τις 13 περιφέρειες της χώρας που ήδη επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας, αλλά και το επίπεδο της φτώχειας.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι το επίδομα να δοθεί σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και περιοχές που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και για αυτό στη λίστα με τους 30 δήμους περιλαμβάνονται τόσο το Πέραμα όσο και η Λέσβος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους Δήμους:

1. Νέας Ιωνίας
2. Ασπροπύργου
3. Ελευσίνας,
4. Φυλής
5. Αγίων Αναργύρων (Καματερό)
6. Αιγάλεω
7. Κερατσινίου-Δραπετσώνα
8. Νίκαιας - Ρέντη
9. Περάματος
10. Λαμίας
11. Βέροιας
12. Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη)
13. Κιλκίς
14. Κατερίνης
15. Ρεθύμνου
16. Γόρτυνος
17. Ορεστιάδας
18. Καβάλας
19. Άρτας
20. Ζακύνθου
21. Λέσβου
22. Καλαμάτας
23. Σκιώνης
24. Καλύμνου
25. Λέρου
26. Τρικκαίων
27. Ελασσόνας
28. Πύργου
29. Αιγιαλείας και
30. Καστοριάς.