Σοβαρό εργατικό ατύχημα μέσα στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ είχε πριν από μερικούς μήνες συμβασιούχος εργαζόμενος στο ταριχευτήριο, ο οποίος τελικά κατέληξε και άνεργος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – καταγγελία της ΑΔΕΔΥ ο λόγος για τον Οδυσσέα Βογιατζή, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2015 υπέστη εγκαύματα από φαινόλη και φορμόλη, ενώ λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του.

Σαν να μην έφτανε ο σοβαρός του τραυματισμός ο άνδρας, που εργαζόταν με σύμβαση επί χρόνια, είδε τελικά την πόρτα της εξόδου αφού δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την καταγγελία της ΑΔΕΔΥ δεν αποζημιώθηκε τους προηγούμενους μήνες ούτε και πήρε αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ «η Διοίκηση του ΕΚΠΑ κάλυπτε την έλλειψη προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» και με τη χρήση ακατάλληλων εργαλείων. Σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, με τις αναθυμιάσεις από τα τοξικά χημικά να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας, το «ατύχημα» ήταν θέμα χρόνου».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ γιατί αντί να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας τον απέλυσε μετά από 10 χρόνια εργασίας μη ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας του».

Στην ανακοίνωση προσθέτει ακόμη

«Απαιτούμε:

  • Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα.
  • Άμεση επαναπρόσληψη του Οδυσσέα Βογιατζή στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών και αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα
  • Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
  • Τέλος, καλεί τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις «παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ».