Μία πρώτη καταγραφή των εξελίξεων στην επαύριο της εκκένωσης της Ειδομένης επιχειρεί το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αναφέρεται με μελανά χρώματα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών σε αντίστοιχους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα. Κάνει χαρακτηριστικά λόγο για πολλές «μικρές ‘Ειδομένες’ στην Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει το περιοδικό, «ο καταυλισμός στην Ειδομένη ανήκει στην ιστορία, ωστόσο μόνο οι μισοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά στα σύνορα, σε θλιβερές, παράτυπες κατασκηνώσεις».

Στο δημοσίευμα τονίζεται, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι οι 8.400 πρόσφυγες που βρίσκονταν τελευταία στον καταυλισμό της Ειδομένης επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα κέντρα υποδοχής, «ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική».

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «πολλούς, παράτυπους καταυλισμούς» που διαδέχθηκαν την εκκένωση της Ειδομένης, αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα ενός καταυλισμού στους Ευζώνους, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν «οι πρόσφυγες προτιμούν τις παράτυπες κατασκηνώσεις από τους νέους κρατικούς καταυλισμούς. Οι Εύζωνοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα – παρόμοια με την εκκενωθείσα Ειδομένη. (…) Το χωριό βρίσκεται κοντά στα σύνορα και οι πρόσφυγες ελπίζουν ακόμη ότι αυτά θα ξανανοίξουν. Είναι ένας ανοικτός χώρος που τους δίνει την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε κάποια φυλακή. Έχει καταστήματα κοντά – τουλάχιστον για όσους έχουν χρήματα να ψωνίσουν. Και αυτό που είναι  ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς είναι ότι: Δημοσιογράφοι και βοηθοί, σε αντίθεση με τους κρατικούς καταυλισμούς, δεν αποκλείονται, επομένως μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για την κατάσταση».

«Ωστόσο, το τέλος των μικρών ‘Ειδομένων’ πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την εκκένωσή τους. Ένας εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι ‘το κλείσιμο της Ειδομένης έδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική και ταχεία εκκένωση από την αστυνομία'» υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.