Σε φάμπρικα εύκολου και αφορολόγητου κέρδους έχουν μετατρέψει αρκετοί επιτήδειοι έμποροι και επιτηδευματίες τη σύσταση "μαϊμού" επιχειρήσεων εμφανίζοντας ως έδρα ανύπαρκτες διευθύνσεις και μέλη τους αλλοδαπούς οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αχυράνθρωποι.

Με εντολή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητεί από την Υπηρεσία Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους καθώς το φαινόμενο έχει λάβει ενδημική μορφή.

Οι επιτήδειοι έμποροι και επιτηδευματίες πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγοντας μεγάλες ποσότητες κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών τις οποίες όμως ποτέ δεν δηλώνουν στην εφορία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α .

Η κομπίνα αποκαλύπτεται όταν οι αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες υποβάλουν σχετικές δηλώσεις ,αλλά ο έμπορος που σύστησε-συνήθως στην Αττική- την εικονική επιχείρηση δεν ανευρίσκεται καθώς από τη μια η έδρα της επιχείρησης είναι ανύπαρκτη , ενώ οι αλλοδαποί-αχυράνθρωποι έχουν εξαφανιστεί.

"Πρόκειται για φοροδιαφυγή με σύστημα και οργάνωση έλεγε στο newpost στέλεχος της υπηρεσίας διασφάλισης δημοσίων εσόδων η οποία στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο διαφυγόντα έσοδα εκ.ευρώ από τη μη καταβολή Φ.Π.Α ​"

Στις παραπάνω περιπτώσεις η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχωρεί στην απενεργοποίηση των Α.Φ.Μ που εμφανίζουν οι "μαϊμού" επιχειρήσεις καθώς και στη διακοπή των εργασιών της.

Σύμφωνα με στοιχεία από περίπου 100 ύποπτες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τους τελευταίους μήνες για ενδοκοινοτικές συναλλαγές οι 40 από αυτές εντοπίστηκε να έχουν υποκλέψει Φ.Π.Α αξίας περίπου 9-10 εκ.ευρώ.