Χαμηλώνει ο πήχης εισαγωγής για αρκετές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ φέτος, όπως για παράδειγμα, στις παιδαγωγικές σχολές, όπου πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν με μόλις 10.000 μόρια, αλλά και σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει το «Έθνος», αναμένεται άνοδος των βάσεων σε πρωτοκλασάτες σχολές, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές.

Ανοδικά ή στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν νομικές, ψυχολογίας και πολυτεχνικές εξαιτίας των ευκολότερων θεμάτων σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, οι καθηγητές εκτιμούν ότι ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στη Νομική, στις σχολές ψυχολογίας και ΜΜΕ, ενώ στις μεσαίες σχολές η κίνηση των μορίων θα είναι στα περσινά επίπεδα. 

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τα μαθηματικά και η φυσική αποτελούν το βαρόμετρο και οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες από πέρσι. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα έχουν αύξηση μορίων. 

Όσον αφορά το τρίτο επιστημονικό πεδίο, τα ευκολότερα θέματα αναμένεται να αυξήσουν τους αριστούχους και τις βάσεις. Οι βάσεις στις ιατρικές σχολές θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. 

Το τέταρτο επιστημονικό πεδίο το έχουν επιλέξει λίγοι υποψήφιοι, με τις βάσεις να αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη πτώση.

Προς τα κάτω θα κινηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όπως προκύπτει με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι βάσεις θα πάρουν την κατιούσα και στις σχολές της περιφέρειας