Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι συνταξιούχοι δικαστές που καταγγέλλουν πως με το νέο ασφαλιστικό είδαν μείωση κατά 40% στις συντάξεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τονίζει ότι επισκέφθηκε τον υπουργό Εργασίας Γεώργιο Κατρούγκαλο ο οποίος παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τα μέλη του Δ.Σ., ότι με τις ρυθμίσεις του υπό ψήφιση τότε ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεν επρόκειτο να θιγούν οι κύριες συντάξεις των συνταξιούχων δικαστών, όπως και όλων των συνταξιούχων του ελληνικού Δημοσίου, αφού, πλην των άλλων, το ανώτατο όριο καταβολής σε περίπτωση μίας σύνταξης θα οριζόταν στο ποσό των 2.300 ευρώ καθαρά και σε περίπτωση περισσοτέρων συντάξεων θα οριζόταν στο ποσό των 3.000 ευρώ καθαρά.

Όμως, με την τελική όμως διατύπωση του άρθρου 13 του Ν. 4387/2016 οι κύριες συντάξεις περικόπτονται άνω του 40% με την μορφή της αναστολής καταβολής του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών.

Αυτό σημαίνει - αναφέρει η Ένωση - ότι οι ακαθάριστες συντάξεις των δικαστών, δηλαδή με τον συνυπολογισμό της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ, της εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και του αναλογούντος φόρου, που υπερβαίνουν το ποσό των 2.000 ευρώ, θα υποστούν μείωση σε ποσοστό άνω του 40% από αυτά που ήδη καταβάλλονται.

Ακόμη η Ένωση, αναφέρει ως παράδειγμα ότι οι συντάξεις των προέδρων του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες ήταν 2.274 ευρώ, περιορίζονται στα 1.380 ευρώ. Φυσικά, αντίστοιχες θα είναι και οι περικοπές για τους κατώτερους βαθμούς.

Με άλλα λόγια, συνεχίζει η Ένωση, «ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ισότιμο και ισόκυρος, κατά το Σύνταγμα, του πρωθυπουργού (εκτελεστική εξουσία) και του προέδρου της Βουλής (νομοθετική εξουσία) θα λαμβάνει στο εξής μηνιαία σύνταξη 1.380 ευρώ περίπου, αντί 2.274 ευρώ που ελάμβανε μέχρι τώρα (μείωση 894 ευρώ)».

Επίσης, η Ένωση υπογραμμίζει ότι «τις ίδιες σαρωτικές μειώσεις υφίστανται και οι συντάξεις των χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, των οποίων οι ακαθάριστες αποδοχές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ». Οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, «εκτός από την οικονομική εξόντωση των συνταξιούχων δικαστών, αποτελεί και βάναυση προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Τέλος, οι συνταξιούχοι δικαστικοί συγκαλούν έκτακτη συνέλευση της Ένωσης τους για να λάβουν αποφάσεις.