current views are: 8

3 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:05

«Ωρολογιακή βόμβα» τα κέντρα μεταναστών – Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι

Σε «καζάνι που βράζει», έχουν μετατραπεί τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σε πολλές περιοχές, με τους δημάρχους να είναι στα «κάγκελα» και να ζητούν άτομα για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

Δημοσίευση 11:05’

Σε «καζάνι που βράζει», έχουν μετατραπεί τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σε πολλές περιοχές, με τους δημάρχους να είναι στα «κάγκελα» και να ζητούν άτομα για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

Σε «καζάνι που βράζει», έχουν μετατραπεί τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σε πολλές περιοχές, με τους δημάρχους να είναι στα «κάγκελα» και να ζητούν άτομα για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το βράδυ το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σάμο – επεισόδια σημειώθηκαν στο Ωραίοκαστρο,  μία μόλις ημέρα μετά τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Μιλώντας στο newpost,  για το χθεσινό περιστατικό, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, τόνισε πως:

«Το χθεσινό επεισόδιο είχε 8 τραυματίες και μόνο, όχι 30 όπως κάποιοι παρουσίασαν , ούτε νεκρό, με τη λογική της τρομο – πληροφόρησης (…) Το χθεσινό γεγονός είναι μέσα στα γεγονότα που συμβαίνουν στα κέντρα υποδοχής, κυρίως όταν συνειδητοποιούν οι μετανάστες ότι εξαντλείται ο χρόνος, επί των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει. Άλλο να περιμένεις με προσδοκία από αυτή τη χώρα και άλλο να κρέμεται η πιθανότητα να γυρίσεις πίσω στην Τουρκία». Ενώ υπερτόνισε πως υπάρχει ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.  «Χρειάζονται άτομα στην υπηρεσία ασύλου, εμείς έχουμε μόλις ένα άτομο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αιτήσεις ασύλου, όσο γρήγορα πρέπει».

Ερωτηθείς σχετικά με την αναστάτωση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία υπογράμμισε:

«Η κοινωνία ανθίσταται, με επάρκεια και ανθρωπιά αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Αλλά αντιλαμβάνεστε πως εξαντλείται σιγά σιγά ο χρόνος της συνολικής υπομονής που και οι δήμοι έχουν και γι’ αυτό η στρατηγική επιλογή, να κάνει το συνέδριό της η ΚΕΔΕ στη Σάμο, δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία, σε συνδυασμό και με το χθεσινό επεισόδιο.    

 «Δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία αυτές οι καταστάσεις. Πρέπει οι υπεύθυνοι να ασχοληθούν», είπε στο newpost ο Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου.  

«Μέσα στο κέντρο της Μόριας κυριαρχεί ο εκνευρισμός. Οι έγκλειστοι έχουν εξαντληθεί. Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να ανησυχεί και η τοπική κοινωνία, καθώς έχουν παρατηρηθεί ορισμένα κρούσματα κλοπών», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου. «Θα είναι λάθος από μια τέτοια αναστάτωση που θα προκληθεί να χαθεί το πρόσωπο της αλληλεγγύης που κατέκτησαν η Λέσβος και η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Γαληνός.

Όμως ο δήμαρχος Σάμου, ζήτησε και καλύτερη διαχείρηση των κονδυλίων που δίνονται για το προσφυγικό.

«Δεν θέλουμε κονδύλια μόνο για τους δήμους. Θέλουμε, για τους δήμους αλλά και τις διεθνής οργανώσεις που πράγματι προσφέρουν έργο και έχουν διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται κονδύλια μόνο κάποιοι και άλλοι να επαιτούν για 15-20 χιλ. ευρώ για τα βασικά. Είναι λάθος το σύστημα, σχεδόν πελατειακό» επεσήμανε.

Ενώ τόνισε πως η ζημιά που έχει προκληθεί στον τουρισμό της Σάμου, είναι πολύ μεγάλη. «Υπάρχουν προβλήματα στον Τουρισμό. Υπάρχει πτώση 35% ήδη. Τι άλλο χειρότερο να δημιουργηθεί. Εγώ αν ήμουν Γάλλος και έβλεπα ή άκουγα αυτά, δεν θα ερχόμουνα. Παίζει κι εμείς ρόλο τι λέμε και πως πληροφορούμε».

Γ.Λ.


σχετικα αρθρα